TES

Calvet: "Aprovarem un Decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge per incrementar el parc públic de lloguer i combatre les emergències"

query_builder   17 gener 2019 17:17

event_note Nota de premsa

Calvet: "Aprovarem un Decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge per incrementar el parc públic de lloguer i combatre les emergències"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat anuncia una normativa que el Govern aprovarà durant el primer trimestre d’aquest 2019 i que també inclou mesures que ajudin a moderar els preus del lloguer del mercat lliure, a través de l’Índex de Referència del Preu del Lloguer
TES
Calvet, avui, durant la seva intervenció.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat avui que el Govern aprovarà durant el primer trimestre d’aquest any un Decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge amb tres objectius: “Fer front al dèficit d’habitatges de protecció pública de lloguer, tant de promoció pública com privada, dotar-nos de majors instruments per combatre situacions d’emergència i desnonaments i propiciar una moderació dels preus de lloguer dels habitatges lliures”. Calvet ha fet aquest anunci aquest matí al col·loqui 'Habitatge: un dret universal o un factor d'exclusió?', organitzat per la plataforma Alcaldes.eu, on també hi han participat les alcaldesses de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, el president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, i el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ramon Torra.
 
Per incrementar el parc públic de lloguer, Calvet ha precisat que el Decret llei inclourà mesures “per tenir una major capacitat d’obtenir sòl públic, perquè les noves promocions siguin de lloguer i perquè la qualificació dels habitatges amb protecció oficial sigui permanent”. “Una de les àrees de l’estat del benestar on no s’ha actuat amb contundència és en l’habitatge. Ara és l’hora d’atacar aquesta frontera entre tots”, ha etzibat. “És l’hora del lloguer i el Govern de Catalunya aposta pel lloguer amb iniciatives legislatives i amb mesures concretes sobre els diferents municipis del nostre país”, ha explicat.
 
Qualificació permanent dels habitatges
 
Pel que fa a la qualificació permanent dels habitatges amb protecció oficial, Calvet ha precisat que ho serà per a tots els habitatges “situats en sòl de reserva de protecció pública segons el planejament urbanístic o en sòls que ja formen part dels patrimonis públics de sòl i habitatge” i que en la resta de supòsits hi haurà una durada determinada “que temporalitzarem en funció de la quantia dels ajuts públics que hagin rebut”.
 
Per propiciar una moderació dels preus de lloguer dels habitatges lliures, el Decret llei fixarà l’obligatorietat d’introduir en els contractes l’Índex de Referència de Preus del Lloguer, un indicador informatiu que va posar en servei el Govern el juliol de 2017 i que permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona. “Aquest índex ha portat molta transparència al mercat perquè són dades que es basen en el registre de contractes de lloguer i en el dipòsit de fiances que té el Govern de la Generalitat a través de l’Incasòl”, ha explicat. “I el que volem és que figuri obligatòriament en els contractes de lloguer i que estigui lligat a estímuls fiscals per als propietaris, ja sigui l’IRPF o l’IBI, o a accés a subvencions”, ha dit.
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha reivindicat les polítiques en matèria d’habitatge que s’han fet a Catalunya històricament. “S’ha fet molt perquè hi havia molt per fer, tant amb la remodelació de barris com amb promocions públiques. Bona part eren de compravenda i van tenir tot el sentit en el seu moment perquè van servir per fixar la gent al territori i per iniciar etapes de vida”, ha explicat. “I amb la crisi –ha continuat– ens vam centrar en les polítiques d’emergència. Per això, ara el que cal és fer polítiques d’habitatge més estructurals i no tant conjunturals”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 424