Acte commemoratiu dels nens polonesos que foren robats pels nazis i posteriorment acollits a la Residència Vallcarca entre 1946 i 1956

query_builder   5 desembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

Acte commemoratiu dels nens polonesos que foren robats pels nazis i posteriorment acollits a la Residència Vallcarca entre 1946 i 1956

A la residència, que fou reconvertida en Escola Pública Polonesa i que actualment és un alberg de Joventut, hi assistiran vint dels nens que hi van viure, la major part dels quals provinents dels Estats Units
El director general de l’Agència Catalana de la Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Julià Fernàndez, i el Cònsol General de Polònia, Marek Pernal, seran els encarregats de dirigir unes paraules commemoratives a les 20 persones representants dels 130 nens i nenes polonesos/es que entre 1946 i 1956 van ser acollits a la Residència Vallcarca de Barcelona (actual alberg Mare de Déu de Montserrat). Van arribar a la residència, després d’un llarg periple que va començar amb els captiveris que els nazis van fer d’aquests nens, separant-los per sempre més de les seves famílies quan tenien entre 2 i 12 anys.
 
Aquesta operació nazi, batejada amb el nom de Lebensborn,  tenia per objectiu la creació i procreació de la suposada raça ària mitjançant el robatori de nens a famílies poloneses procedents d’una regió de Polònia considerada germànica i ària, i per via de la procreació forçosa entre dones seleccionades i oficials nazis. Molts d’aquells nens van ser traslladats al camp de concentració nazi de Salzburg. Acabada la Segona Guerra Mundial, la Creu Roja va aconseguir que 130 d’aquells nens fossin acollits a Barcelona a càrrec de la delegació a la capital catalana del govern polonès a l’exili.
 
Després de ser allotjats en un habitatge del carrer Anglí, aquells nens foren acollits a la Residència Vallcarca de Barcelona, que va ser convertida en l’Escola Pública Polonesa, gràcies a l’impuls del consolat polonès. Amb els anys, alguns nens van poder retornar amb els seus familiars, mentre que molts altres van ser conduïts a d’altres països amb l’objectiu de desenvolupar la seva vida. D’aquests, una gran majoria van anar a Estats Units. Vint d’ells seran els que dissabte seran a l’alberg.
 
Després d’aquest acte commemoratiu, que també comptarà amb una exposició, la comunitat polonesa a Catalunya celebrarà a l’alberg l’adveniment del Nadal amb una representació de titelles poloneses i cançons tradicionals. En total, es preveu l’assistència d’unes 200 persones.
 
Aquesta activitat s’emmarca en els actes de commemoració de tots aquests fets que tindran lloc durant aquesta setmana, i que també destaquen un col·loqui organitzat per la direcció general de la Memòria Democràtica (demà divendres), i un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

16:00|.Alberg Mare de Déu de Montserrat. Antiga Residència Vallcarca (c. Mare de Déu del Coll, 41-51)|Barcelona (El Barcelonès)

El director general de l'Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernàndez, participarà en l'acte commemoratiu dels nens polonesos que foren robats pels nazis i posteriorment acollits a la Residència Vallcarca entre 1946 i 1956.