La Generalitat edita una guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere a la planificació urbanística

query_builder   5 desembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat edita una guia per a la incorporació de la perspectiva de gènere a la planificació urbanística

La publicació, realitzada per Anna Bofill, fa propostes concretes sobre com crear espais públics que tinguin en compte les necessitats específiques de les dones
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Marta Selva, i el Secretari per a la Planificació Territorial, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Oriol Nel·lo, presenten l’estudi “Guia per al planejament urbanístic i l’ordenació urbanística amb la incorporació de criteris de gènere”. En l’acte també participarà l’arquitecta Anna Bofill, autora de la publicació.

L’objectiu és oferir eines per adequar l’espai físic a la bona gestió de la vida quotidiana i fomentar un ús dels espais urbans que estimuli el repartiment de responsabilitats entre dones i homes. La guia va adreçada a professionals de l’urbanisme i orienta sobre com incorporar la perspectiva de gènere en totes les fases dels projectes de reforma o construcció d’espais urbans, ja que l’espai públic ha d’adequar-se a les situacions específiques de les persones, com ara l’edat, o la condició física, però també als diferents usos que fan les dones o els homes. 

Aquesta guia proposa solucions per facilitar, entre d’altres, l’accés de les dones en transport públic o a peu a centres mèdics, escoles de secundària o centres esportius, o per a l’eliminació de les zones fosques i insegures a través de l’enllumenat i el disseny dels espais. Preveure la instal·lació de canviadors de nadons en centres turístics o comercials, o decidir un paviment sense llambordins, pot facilitar molt la vida a les persones que van amb nadons o van a comprar amb carrets.

A Catalunya, la Generalitat i els ajuntaments han començat a realitzar iniciatives en aquest àmbit, entre d’altres raons, perquè en la Llei 2/2004 de millores de barris, àrees urbanes i viles s’ha inclòs el foment de l’equitat de gènere en l’ús de l’espai públic i els equipaments. Aquesta llei ha suposat una inversió pública de 990 milions d’euros en 92 barris de 77 poblacions. Aproximadament el 2% d’aquest pressupost s’ha destinat a la introducció de l’equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà.

 

18:30|.Institut Català de les Dones (pl. Pere Coromines, 1)|Barcelona (El Barcelonès)

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, presentaran la "Guia per al planejament urbanístic i l'ordenació urbanística amb la incorporació de criteris de gènere" que edita l'ICD. L'acte comptarà amb la participació de l'autora de la publicació, l'arquitecta Anna Bofill.