Ferrocarrils i Camins.cat promouen el rol estratègic del tren en la transformació social, econòmica i ambiental de les ciutats i territoris

query_builder   14 juliol 2021 11:04

settings_input_antenna Convocatòria

Ferrocarrils i Camins.cat promouen el rol estratègic del tren en la transformació social, econòmica i ambiental de les ciutats i territoris

  • La iniciativa s’emmarca en el context de commemoració aquest 2021 de l’Any Europeu del Ferrocarril
  • La primera sessió és aquest dijous, dia 15 de juliol, centrada en les connexions ferroviàries amb Europa i les previsions de creixement en el transport de viatgers i de mercaderies
  • El diferents debats giraran al voltant d’aspectes com les infraestructures ferroviàries, el turisme amb ferrocarril, la digitalització en els serveis de mobilitat o la influència del ferrocarril en la configuració de les ciutats

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Catalunya obren aquest dijous un cicle de reflexions i debats centrats en el paper estratègic del ferrocarril en el futur a Catalunya. Aquesta col·laboració, que s’emmarca en la commemoració conjunta de l’Any Europeu del Ferrocarril, té la intenció d’estimular el debat sobre el paper transformador econòmic, social i ambiental del tren.

Sota el títol ‘Objectiu: Europa. Compromesos amb els valors i propòsits de l’Any Europeu del Ferrocarril’, la primera sessió girarà al voltant d’aspectes clau com el futur del ferrocarril, les connexions amb Europa i les previsions per fer créixer la quota modal del ferrocarril tant en viatgers com en mercaderies.

Obriran la jornada la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, i el degà del Col·legi de Camins, Oriol Altisench. El director general d’FGC, Pere Calvet, oferirà la ponència introductòria centrada en la connexió ferroviària de Catalunya amb Europa. Calvet va participar en la redacció del primer projecte de traçat del ferrocarril d’ample europeu entre Barcelona i el sud de França.

La taula rodona de debat comptarà amb la presència del president del Port de Barcelona, Damià Calvet; la sotsdirectora de Barcelona: Serveis de Mobilitat, Anna Xicoy, i el director de Tecnologia i Recursos Humans de Ouigo, Francisco Martín. Moderarà la sessió la periodista Ruth Gumbau i en farà les conclusions el periodista Carlos Márquez.

Vuit jornades centrades en el paper clau del ferrocarril

La de dijous serà la primera d’una sèrie de vuit jornades que organitzen Ferrocarrils i el Col·legi de Camins per crear un espai de reflexió i divulgació sobre el ferrocarril com a mode de transport sostenible i segur. L’estructura de les sessions sempre comptarà amb una ponència introductòria, una taula rodona amb experts i un temps de conclusions a càrrec d’un periodista.

Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració entre les dues institucions per participar de l’Any Europeu del Ferrocarril i crear un espai de reflexió i divulgació sobre el ferrocarril com a mode de transport sostenible i segur.

La Comissió Europea va proposar fer del 2021 l’Any Europeu del Ferrocarril amb l’objectiu de contribuir en la modernització necessària d’aquest transport per convertir-lo en una alternativa més generalitzada. Els ferrocarrils moderns tenen un paper clau en la transformació sostenible i digital de la mobilitat, i per recuperar la confiança dels passatgers amb el transport col·lectiu després de la crisi que ha viscut durant la pandèmia del coronavirus. El ferrocarril no només és un mitjà de transport sostenible, sinó que també és segur i innovador i permet connectar persones, ciutats i regions de tot Europa.

Més informació i inscripcions

Per poder seguir la sessió ‘Objectiu: Europa. Compromesos amb els valors i propòsits de l’Any Europeu del Ferrocarril’ cal inscriure’s a través d’aquest enllaç bit.ly/camins111. Les dates i ponències de les properes sessions es podran consultar en les properes setmanes al web fgc.cat i camins.cat.

09:30|Webinar 'Objectiu: Europa. Compromesos amb els valors i propòsits de l'Any Europeu del Ferrocarril'. Seu de Camins.cat ( c. dels Vergós, 16)|Barcelona (Barcelonès)

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, obrirà el webinar organitzat per FGC i Camins.cat i que tractarà aspectes com el futur del ferrocarril, les connexions amb Europa i les previsions per fer créixer la quota modal del ferrocarril. També participarà en l'acte el director general de Ferrocarrils, Pere Calvet. L'acte també es podrà seguir telemàticament via Zoom formalitzant la inscripció prèviament en aquest enllaç bit.ly/camins111.