El guardó reconeix la cineasta de les pel·lícules 15 horas, Elisa K, 53 dies d'hivern i Dones, per la sensibilitat humanista i la manera com reflecteix la fortalesa de les dones

Es tracta de l’edició més feminista de la Mostra, de les organitzades fins ara

La cineasta catalana Judith Colell és la guanyadora de la quarta edició del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya, que es lliura en el marc de la 18a Mostra de Cinema Espiritual. El guardó, anomenat L’Estel del Cinema Espiritual, reconeix el treball i la trajectòria de la directora, per la seva implicació en la societat a través de les seves pel·lícules.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà el premi dimarts, 23 de novembre, en un acte que se celebrarà a les 18 hores a la basílica de la Sagrada Família. El guardó és una escultura que reprodueix l’estrella de Betlem de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, ideada per Antoni Gaudí.

Els mitjans que vulguin assistir al lliurament del guardó s’han d’acreditar enviant un correu amb el nom, els cognoms i el nom del mitjà, a l’adreça de correu premsa.justicia@gencat.cat.

Judith Colell, directora de cinema, guionista, productora i actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, rebrà el premi per la seva trajectòria com a autora de nou llargmetratges, entre els quals destaquen 15 horas (2020), guanyador del premi Signis a la millor pel·lícula en el reconegut Festival Internacional de Málaga 2021; Elisa K (2010); 53 dies d’hivern (2006), i Dones (2000). La seva sensibilitat humanista es manifesta en la manera com reflecteix la fortalesa de les dones que s’enfronten a proves molt dures (l’abús sexual, el maltractament, la manipulació o la solitud). Igualment, destaca en el tractament de la vulnerabilitat humana, sobretot dels nens, els ancians o les persones empobrides.

Aquest guardó, instaurat el 2018, reconeix un director o directora de cinema que s’hagi distingit, a través de les seves produccions, pel compromís amb una societat més justa i per la contribució a la pau i el diàleg interreligiós.

El Premi de Cinema Espiritual es lliura anualment, des de fa quatre anys, en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual. L’any passat el guardó va recaure en els directors francesos Éric Toledano i Olivier Nakache, directors i guionistes d’Intocable i Especials. Anteriorment, va ser distingit Javier Fesser, director de la pel·lícula Campeones, i en la primera edició el premi es va atorgar al guionista i director Paco Arango.

18a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

La 18a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya se celebra del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de 84 pel·lícules que es poden veure presencialment i en línia. En total, hi ha programades 88 projeccions presencials, en una cinquantena de sales de 23 municipis d’arreu de Catalunya. Enguany també es pot seguir a través de dues plataformes virtuals, un format habilitat l’any passat, a causa de la pandèmia. Les plataformes en què es pot veure la Mostra des de casa són la Sala Virtual Verdi i FilminCAT.

El certamen també arriba, per cinquè any consecutiu, a les nou presons catalanes, i enguany, per segon cop, a tots els centres educatius de justícia juvenil. S’hi projecta Especials, una pel·lícula dels directors premiats l’any passat, Éric Toledano i Olivier Nakache, i Déu meu, però què t’hem fet... ara?. La Mostra a les presons i els centres de menors forma part de les activitats per a la reinserció adreçades al col·lectiu d’interns i es presenta com una iniciativa per treballar els valors i orientar-los a la reflexió. Abans de totes les projeccions es fa una presentació de la pel·lícula i, en acabar, hi ha un debat amb la participació dels interns.

Les dones, protagonistes del cinema espiritual

En aquesta edició de la Mostra es vol fer visible el paper de les dones en el marc de les diferents tradicions religioses. Per això, s’hi han inclòs films en què els personatges principals són dones, com ara El pa de la guerra, que té com a protagonista una nena afganesa que viu a Kabul sota el règim talibà i que tracta dels drets de les dones i del dret a l’educació; The Farewell, en què la protagonista és una dona gran que pateix un càncer terminal i que versa sobre el dol i les diferents maneres que té l’ésser humà de fer-hi front; Fortuna, que explica el periple d’una nena etíop que arriba com a refugiada a una comunitat de monjos, després de creuar la Mediterrània en una pastera, i que és un apropament espiritual al drama de la immigració; Una pastisseria a Tòquio, que explica la història de la Tokue, una anciana amb les mans deformes a causa de la lepra que s’ofereix a ajudar un pastisser: una mirada zen sobre el valor de les persones.

Des de 2014, la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia s’encarrega d’organitzar la Mostra de Cinema Espiritual, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Filmoteca de Catalunya, la Fundació “la Caixa”, la Fundació Sagrada Família i els Cinemes Verdi, i amb la participació d’una seixantena d’entitats, amb l’objectiu d’obrir, a través del cinema, una finestra a la realitat religiosa del nostre país i afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social.

 

ACTE:

Lliurament del 4t Premi de Cinema Espiritual de Catalunya

DIA:

Dimarts, 23 de novembre de 2021

HORA

18.00 hores

LLOC:

Claustre de la Mercè – Basílica de la Sagrada Família. Carrer Marina (accés entrada institucional). Barcelona.

18:00|La consellera Ciuró lliura el 4t Premi de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Claustre de la Mercè. Basílica de la Sagrada Família ( c. Marina (accés entrada institucional)|Barcelona (Barcelonès)

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà el 4t Premi de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya a la cineasta, Judith Colell, actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.  L'acte comptarà amb la presència del secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Clavaguera; la directora general d'Afers Religiosos, Yvonne Griley; del president delegat de la junta constructora del Temple de la Sagrada Família, Esteve Camps; i del director de continguts de la Mostra, i rector de la Parròquia de Santa Anna, mn. Peio Sánchez.