La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, presentarà 'La justícia de Franco: repressió i represaliats', segona sessió del cicle coordinat per Joaquim Nadal

query_builder   3 març 2022 13:21

settings_input_antenna Convocatòria

La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, presentarà 'La justícia de Franco: repressió i represaliats', segona sessió del cicle coordinat per Joaquim Nadal

El proper dimecres, 9 de març de 2022 a les 19.00h, tindrà lloc, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, la segona sessió del cicle Diàlegs sobre la repressió franquista a Catalunya. Una aproximació compartida, titulada La justícia de Franco: repressió i represaliats.

Aquest cicle, organitzat per la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, està coordinat i moderat per Joaquim Nadal, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Té com a objectiu una aproximació a la dimensió múltiple de la repressió durant la dictadura franquista com a sistema de control social i de liquidació de la disidència i de l’oposició.

La delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella, presentarà i introduirà aquesta segona sessió, La justícia de Franco: repressió i represaliats. Hi intervindran: el Secretari d’Estat de Memòria Democràtica del Govern espanyol, Fernando Martínez López, i la catedràtica d’Història Contemporània Conxita Mir.

El franquisme va formalitzar la repressió per la via de l’administració de justícia i, així, va prendre la forma de judicis sumaríssims i depuracions polítiques i administratives. Es dialogarà al voltant dels mecanismes jurídics extraordinaris i la superposició de l’acció de la justícia militar i la dels tribunals civils.

Conxita Mir. Doctora en història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Catedràtica d'Història Contemporània a la Universitat de Lleida, on fou també Vicerectora. Membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. Línies de recerca: les dinàmiques electorals en el període de la Restauració; la repressió franquista al món rural català, i l’anàlisi de la violència i la repressió durant l’època franquista. 

Fernando Martínez López. Secretari d’Estat de Memòria Democràtica del Govern espanyol. Anteriorment director general de Memòria Històrica (2018-2019), ministeri de Justícia. Doctor en Filosofia i Lletres i en Història Contemporània per la Universitat de Granada. Catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat d’Almeria. Ha coordinat el Mapa de Fosses d’Andalusia i altres projectes sobre la repressió franquista en aquesta comunitat. 

Joaquim Nadal i Farreras. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1987, i de la Universitat de Girona des de 1992. Actualment, des de l’any 2013, dirigeix l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC).  

 

 

19:00|Sessió. 'La justícia de Franco: repressió i represaliats'. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna -Delegació del Govern a Madrid- c/ Alcalá, 44|Madrid (Madrid)

  Emissió en directe

La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, presentarà la segona sessió del cicle Diàlegs sobre la repressió franquista a Catalunya. Una aproximació compartida, titulada La justícia de Franco: repressió i represaliats. Hi intervindran: el secretari d’Estat de Memòria Democràtica del Govern espanyol, Fernando Martínez López, i la catedràtica d’Història Contemporània Conxita Mir. Moderarà la taula Joaquim Nadal.