Aquest agost, el Govern va aprovar la posada en marxa del Pla de retorn per als catalans que viuen a l’exterior i que volen o es plantegen tornar a Catalunya. L’acord suposa la creació de la Comissió Interdepartamental per a l’Elaboració del Pla de Retorn —formada per nou departaments i coordinada pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea— que es reunirà periòdicament per establir les directrius i les línies estratègiques del Pla.
Dilluns 30 d’octubre, a les 16.30 h, a la Sala del Cos Consular del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea (carrer de la Pietat, 2, Barcelona) hi ha convocada la primera reunió de la Comissió Interdepartamental per coordinar l’acció en aquesta matèria de tots els departaments del Govern implicats.
Presidida pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, en coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, la Comissió té l’encàrrec de coordinar l’acció de tots els departaments del Govern competents en matèries concernides pel fet emigratori i el retorn de talent: empresa i treball, hisenda pública, migracions, acció exterior, educació, recerca i universitats, habitatge, salut i drets socials. A banda dels dos departaments esmentats, estarà formada pels d’Empresa i Treball, Economia i Hisenda, Educació, Recerca i Universitats, Territori, Salut i Drets Socials.
La Comissió té per missió analitzar les necessitats dels catalans i catalanes residents a l’estranger que volen retornar, a curt i a mitjà termini, i es constitueix amb l’objectiu principal d’elaborar el Pla de retorn i fer-ne el seguiment i l’avaluació, amb una anàlisi global i en profunditat de l’emigració de retorn i de les possibles accions que cal desenvolupar en aquest camp.
Actualment, hi ha aproximadament mig milió de catalans que resideixen fora, però en els últims anys n’hi ha hagut un retorn considerable per diversos motius. El Govern vol posar totes les eines que té a la seva disposició per facilitar aquest retorn, i també per fomentar la tornada de professionals que es van veure obligats a marxar, molts d’ells després de la crisi econòmica del 2008.
Els mitjans gràfics podran prendre imatges durant la intervenció de la consellera Serret, que atendrà els mitjans de comunicació en finalitzar la reunió.
Per cobrir informativament aquest acte, cal acreditar-se a l’Oficina de Comunicació del Departament d’Acció Exterior enviant un correu electrònic a l’adreça comunicacio.exteriors@gencat.cat i indicant-hi el nom de la persona que es vol acreditar, el DNI o NIE, el mitjà pel qual treballa i la seva categoria professional (si és redactor, càmera, fotògraf/a, etc.)