El subdirector general d’Innovació Rural del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Jaume Sió, juntament amb el coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, presentaran demà divendres, en roda de premsa, el projecte “Millora de l’arrelament de l’olivera, varietat Argudell, utilitzant la simbiosis micorriza arbuscular”. També hi participaran Ramon Espígol, de l’empresa Micofora SL, i el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà, Simó Casanoves. L’acte tindrà lloc a les 11:30 hores, a la Fundació IRTA-Mas Badia, a La Tallada d’Empordà.
Micofora, empresa gironina, amb seu a Arbúcies (La Selva), dedicada a la multiplicació de plantes procedents de llavor i d’esqueix, i que treballa en l’arrelament d’esqueixos i micorrizes, ha participat en diverses convocatòries dels ajuts englobats dins de la mesura 124 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), de cooperació per al desenvolupament de noves tecnologies, productes i processos en el sector agrari i agroalimentari, cofinançats pel DAR i el fons FEADER.
L’any 2009, l’empresa Micofora va demanar l’ajut a l’empara de l’Ordre AAR/229/2009 per al foment del plantejament i redacció de projectes d’R+D+i, pel projecte “Millora de l’arrelament de l’olivera, varietat Argudell, utilitzant la simbiosis micorriza arbuscular”, redactat en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquest projecte va ser subvencionat amb 11.735 €, 9.035,95 € d’aquests (77%) a càrrec del DAR i 2.399,05 € (23%) a càrrec del FEADER.
I l’any 2010, Micofora ha optat per sol·licitar l’ajut a l’empara de l’Ordre AAR/241/2010 per a la realització de projectes pilot innovadors destinats a lluitar contra els nous reptes (canvi climàtic, gestió de l’aigua, conservació de la biodiversitat...), amb el “Projecte pilot sobre l’arrelament del Corivell i el Verdal de Cadequers”, també en col·laboració amb l’IRTA. Aquest projecte pilot innovador es basa en l’estudi de l’arrelament de les dues varietatsd’oliveres de l’EmpordàCorivell i Verdal de Cadequers que, juntament amb l’Argudell, són les varietats que agafa la D.O. Oli de l’Empordà. Per a aquest projecte, de caràcter plurianual, li ha estat concedit un ajut de 16.164,43 €, dels quals 4.041,11€ (25%) són a càrrec del DAR i 12.123,32 € (75%) a càrrec de FEADER.
Val a dir, també, que l’empresa Micofora va ser candidata al premi a la innovació tecnològica agraria en la seva edició de l’any 2008.
CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
|
|
ACTE:
|
Presentació del projecte “Millora de l’arrelament de l’olivera, varietat Argudell, utilitzant la simbiosis micorriza arbuscular”
|
DIA:
|
Divendres, 5 de novembre de 2010.
|
HORA:
|
11:30 hores.
|
LLOC:
|
Fundació IRTA-Mas Badia
Carretera de La Tallada, s/n.
La Tallada d’Empordà
|