El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, així com de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, presidirà demà divendres, 18 de març, a partir de les 10:30 hores, l’acte d’inauguració de la 139 Fira de Sant Josep de Mollerussa, que finalitzarà el proper diumenge, dia 20.
El Departament participa en el certamen, d’una banda, a través dePRODECA, i amb la col·laboració de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell, amb l’objectiu de difondre els productes amb distintiu de qualitat DOP Pera de Lleida, IGP Vedella dels Pirineus Catalans, DOP Oli de les Garrigues i DO Costers del Segre, així com els diferents productes de proximitat de la comarca. Alhora, es donarà a conèixer les línies d’actuació en els àmbits de la formació i la política alimentària. En l’estand institucional, i en la línea de promoure la cuina i els productes catalans, s’organitza, en el decurs de la fira, tallers d’animació infantil per a la difusió del consum de fruita entre els més petits, i demostracions de cuina i tast de productes per als visitants de la fira. L’estand també acollirà, divendres, dues de les jornades tècniques organitzades pel Departament en el marc del certamen i que ja van començar el passat dia 15.
Així, amb l’objectiu de transformar la fruita en un menjar atractiu per als nens i de difondre els productes de qualitat i de proximitat, s’ha organitzat un taller d’animació infantil amb fruita, sota el títol “Aprenem a menjar fruita”, en col·laboració amb el Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida. Els nens, amb barret de cuiner i davantal, seguiran les instruccions d’una animadora, caracteritzada de pallassa, que els ensenyarà com s’ha de menjar la fruita. Alhora, els explicarà els beneficis del seu consum i uns consells bàsics de dieta equilibrada. Durant el taller, el públic més petit aprendrà a pelar i a tallar fruita, mentre, en paral·lel, l’animadora posa èmfasi en la importància de la fruita de proximitat, un missatge que també va adreçat al públic adult. Amb aquesta activitat es pretén incorporar als més petits en els bons hàbits d’alimentació i, alhora, donar-los a conèixer la varietat i qualitat de les nostres produccions d’una manera divertida.
A més, el formatge, la vedella, la fruita, el pa artesà, els productes ecològics, la Pera de Lleida, els vins de la DO Costers del Segre i els olis de la DOP Les Garrigues seran els protagonistes de diferents degustacions i tasts adreçats al públic visitant de l’estand del Departament a la Fira de Sant Josep.
Programa d’activitats a l’estand, a banda de les esmentades jornades:
Dissabte, 19
11:00 a 12:00 hores. Degustació de formatge de cabra a càrrec de Formatges Artesans de Ponent .
12:00 a 13:00 hores. Presentació i tast de vins de la DO Costers del Segre a càrrec de Vins de Nalec.
13:00 a 14:00 hores. Demostració de cuina i degustació d’Agricultura Ecològica.
17:00 a 18:00 hores. Degustació de fruita IV gamma, a càrrec de Leonor Balcells
18:00 a 19:00 hores. Espectacle Infantil “Aprenem a menjar fruita”.
Diumenge, 20
11:00 a 12:00 hores. Degustació de pa artesà “Forn de llenya i pa de ronyó”
12:00 a 13:00 hores. Degustació d’oli d’oliva de la DOP Les Garrigues amb torrades de Santa Teresa.
13:00 a 14:00 hores. Demostració de cuina i degustació de vedella de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans.
17:00 a 18:00 hores. Tast de “Coques i Panadons”.
18:00 a 19:00 hores. Demostració i degustació de cuina de la DOP Pera de Lleida.
REGSEGA
D’altra banda, el Departament també participa en el certamen, entre altres, a través de l’empresa pública Reg Sistema Segarra-Garrigues (REGSEGA), que disposarà d’un estand promocional i divulgatiu del què significa aquest nou regadiu i de la seva construcció en aquest certamen firal de la capital del Pla d’Urgell.
L’estand té una dimensió d’uns 90 metres quadrats en què es pot visualitzar un gran mapa del Sistema Segarra-Garrigues (on hi figura la zona regable, així com el traçat del canal principal i les diverses vies de subministrament). A més, també es composa de diversos tòtems lluminosos amb informació addicional (concentració parcel·lària, abastaments urbans, infraestructures elèctriques, etc.) i diverses fotos. L’estand agrupa les diferents empreses públiques i privades que lideren la construcció del nou regadiu. Així, hi ha representades REGSEGA, AcuaEbro –empresa pública depenent del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM)- i ASG –l’empresa privada que construeix la xarxa de regadiu i les obres de concentració per encàrrec de REGSEGA-. També hi ha representada la Comunitat de Regants.
Jornades tècniques
D’altra banda, el Departament, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PAAT) 2001, ha organitzat bona part de les jornades tècniques programades en el marc del certamen. dins el Pla de Transferència Tecnològica 2011. Així, dimarts, 15 de març, ja va tenir lloc una jornada tècnica sobre el tractor fruiter en què es va donar a conèixer les innovacions i tendències dels tractors per a les explotacions fructícoles, els criteris de selecció, la homologació i els aspectes de seguretat, el resultat d’assaig de camp, la situació del mercat, i les expectatives de futur. La jornada es va complementar ahir, 16 de març, amb una demostració de camp sobre tractors fruiters, on hi haurà diferents models de tractors de nou marques comercials. Els assistents a la demostració podran comprovar la maniobrabilitat i els funcionament sobre el terreny dels tractors i així poder conèixer les diferents prestacions que ofereixen. Avui, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, inaugura, a les 16:00 hores, la jornada ‘L’estalvi en la contractació elèctrica de les comunitats de reg’, després que aquest matí el president de Gesfer, Salvador Puig, participi en la dedicada a la ‘Innovació en la maquinària d’aplicació de dejeccions ramaderes’.
Properes jornades tècniques en el marc la Fira de Sant Josep de Mollerussa:
Innovació en la maquinària d’aplicació de dejeccions ramaderes
Dijous, 17 de març de 2011
10:15 hores
Sala d’actes del Centre Cultural. c/Ferran Puig, 15. Mollerussa
L’estalvi en la contractació elèctrica de les comunitats de reg
Dijous, 17 de març de 2011
16:00 hores
Sala d’actes de l’espai cultural dels Canals d’Urgell. Av. Jaume I, 1. Mollerussa
Estratègies del sector porcí europeu en el nou context econòmic
Divendres 18 de març de 2011
10:45 hores
Cooperativa del Camp d’Ivars d’urgell i Secció de Crèdit, SCCL . Plaça Bisbe Coll, 9. Ivars d’Urgell
Fertilització en fruiters i biocontrol en hortícoles
Divendres, 18 de març de 2011
09:15 hores
Sala d’actes de l’espai cultural dels Canals d’Urgell. Av. Jaume I, 1. Mollerussa
Agroecologia i sobirania alimentària
Dissabte, 19 de març de 2011
09:30 hores
Centre Cultural de Mollerussa. c/Ferran Puig, 15. Mollerussa
Compravenda de cereals i farratges i els costos de producció
Dissabte, 19 de març de 2011
11:00 hores
Sala 2 del Palau Firal. Mollerussa
Aquestes jornades estan organitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, juntament amb el Centre de Mecanització Agrària (CMA), l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, el Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).
A més, el Departament d’Agricultura també ha col·laborat en la promoció de la Fira de Sant Josep de Mollerussa arreu de Catalunya, atesa la importància del certamen per al sector.
Val a dir que el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, també visitarà la fira dissabte.
10:30.
Centre Cultural (c. Ferran Puig, 15), Mollerussa (Pla d'Urgell)El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, presidirà la inauguració de la 139 Fira de Sant Josep de Mollerussa. L'acompanyarà el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.