Gloria Bonet, David Mascort i Josep Ma Palau presentaran a Madrid els "Oficis Singulars" de Girona i Catalunya Central

query_builder   4 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Gloria Bonet, David Mascort i Josep Ma Palau presentaran a Madrid els "Oficis Singulars" de Girona i Catalunya Central

L'acte de cloenda tindrà lloc el proper 15 de juny
El Centre Cultural Blanquerna i Artesania de Catalunya, que pertany al departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, oferiran, dilluns 8 de juny, a les 19:30 hores, la tercera conferència inscrita dins del cicle “Oficis Singulars de Catalunya”. En aquesta ocasió la conferència corre a càrrec de David Mascort i Josep Ma Palau, directors dels Serveis Territorials d’Innovació, Universitats i Empresa de Girona i de Catalunya Central respectivament.
 
Presentarà els ponents Gloria Bonet, coordinadora del projecte Oficis Singulars, d’Artesania de Catalunya, l’organisme de la Generalitat de Catalunya que acredita, informa i promou l’autenticitat de l’activitat artesana catalana
 
El cicle “Oficis Singulars de Catalunya” i les activitats paral·leles que comporta, s'engloben dins del projecte “Escaparate de Cataluña”, que, amb una periodicitat trimestral, es duu a terme al Centre Cultural Blanquerna (c/ Alcalá, 44) amb l'objectiu de difondre a Madrid la cultura, la realitat social i diversos sectors econòmics catalans.
 
“Oficis Singulars de Catalunya” es va inaugurar el 18 de maig i ha comptat amb la participació de Josep Monclús i Àngel Xifré, directors dels Serveis Territorials d’Innovació, Universitats i Empresa de Terres de l’Ebre i de Tarragona.
 
És un projecte que reivindica la identitat d’alguns oficis ancestrals i uns productes únics. Vol impulsar l’artesania pròpia de certes zones del territori català, incorporant un disseny contemporani a les tècniques artesanes tradicionals. Així doncs, els objectius fonamentals d’aquest cicle que te lloc al Centre Cultural Blanquerna són: la difusió de l’artesania contemporània catalana i la promoció dels objectes resultants de la col·laboració entre artesans i dissenyadors.
 
En aquest sentit el projecte “Oficis Singulars” ja compta amb 8 experiències: l’artesania amb Pauma de les Terres de l’Ebre, els productes d’alabastre de Sarral, la ceràmica de La Bisbal, la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm, la Sal de Cardona, la ceràmica negra de Quart i de Verdú, la llana d’ovella xisqueta i la cistelleria d’avellaner del Pallars Sobirà.
 
En el marc del projecte “Escaparate de Cataluña” s’exposa, a les vitrines del Centre Cultural Blanquerna, una mostra dels diferents projectes d’Oficis Singulars que s’han impulsat arreu del territori català. A més, el Centre Cultural Blanquerna compta també amb un punt de comercialització on els visitants poden adquirir aquests productes.
ACTIVITATS PARAL·LELES
Totes les activitats incloses dins del cicle “Oficis Singulars de Catalunya” tenen lloc, fins el 15 de juny, a les 19:30 hores al Centre Cultural Blanquerna (www.ccblanquerna.cat), seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid. Els directors dels SSTT que participen en aquestes activitats paral·leles pertanyen al departament d’Innovació, Universitats i Empresa del Govern català.
El proper 15 de juny tindrà lloc l’acte de cloenda a càrrec de Gemma Puig, Directora General de Comerç, i Gemma Amat, Directora d’Artesania Catalunya.
 
“OFICIS SINGULARS DE CATALUNYA”
 
Catalunya presenta una àmplia varietat de sòls i climes, a més de les múltiples aportacions culturals fetes al llarg dels segles, la tradició dels seus artesans i l’esperit innovador dels seus dissenyadors.
 
Oficis Singulars és un projecte que reconeix la identitat d’alguns oficis i productes únics que estan vinculats a la població o la demarcació dels quals són originals. Aquests Oficis estan vinculats al territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l’extracció de la matèria primera, la transformació i l’elaboració del producte final.
 
Actualment es reconeixen els següents Oficis Singulars: Pauma de Terres de l’Ebre, Alabastre de Sarral, Ceràmica de La Bisbal, Sal de Cardona, Fusta cremada de Sant Hilari Sacalm, Ceràmica negra de Quart i de Verdú, Punta d’Arenys (Ret-fi) i de l’Arboç (punta arbocenca), Llana de l’ovella xisqueta de la Vall d’Àssua, la cistelleria d’avellaner del Pallars i el cuir d’Igualada i Vic.
 
 

19:30|.Centre Cultural Blanquerna| ()

Gloria Bonet, David Mascort i Josep Ma Palau presentaran a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna, els “Oficis Singulars” de Girona i Catalunya Central