El president Mas viatja a Londres per participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes

query_builder   7 gener 2012 10:05

event_note Nota de premsa

El president Mas viatja a Londres per participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes

•       El cap de l'Executiu es reunirà amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg; el primer ministre d'Holanda, Mark Rütte; i els comissaris d'Economia i de Transports de la Unió Europea, Olli Rehn i Siim Kallas, vicepresidents de la Comissió Europea
 
•       Artur Mas exposarà els esforços d'aprimament, austeritat i estímul econòmic que porta a terme el govern per subratllar que al sud d'Europa també s'actua amb responsabilitat
 
•       Mas recordarà que l'economia catalana és tan gran com la de Portugal o Finlàndia, i que exporta gairebé tant com Dinamarca, per exposar que el pacte fiscal, amb la limitació temporal i quantitativa de la solidaritat, és imprescindible perquè el país superi la crisi i que l'Estat espanyol també remunti la situació
 
•       El president de Catalunya és l'únic convidat a participar en aquesta cimera sense formar part del govern d'un país independent
El president de la Generalitat, Artur Mas, viatjarà a Londres dilluns vinent, 9 de gener, per participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes convocada pel viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg. Participen a la reunió dos primers ministres europeus, dos vicepresidents de la Comissió Europea –el d’Assumptes Econòmics i el de Transports-, tres comissaris més de la Comissió Europea, sis viceprimers ministres europeus i el president del grup liberal demòcrata i reformista al Parlament Europeu, entre d'altres.
 
El cap de l’Executiu presentarà, des de l’òptica d’un dirigent d’un país del sud d’Europa i la Mediterrània, els esforços d’austeritat, aprimament de l’administració i estímul econòmic (que definirà com a “Sobriety, Shrinking and Stimulus measures”), que està duent a terme el govern de Catalunya des del desembre de 2010 en virtut del compromís de Catalunya amb la Unió Europea. En aquest sentit, demanarà una actuació més coordinada i decidida dels poders públics europeus per tal de resoldre la crisi econòmica, mostrarà la seva confiança en el projecte polític de la Unió Europea i apostarà clarament per una major integració política, econòmica i fiscal.
 
El president Mas situarà el cas de Catalunya, un país amb unes institucions amb poders legislatius i fiscals propis i que desitja continuar participant-hi directament en la seva construcció política. Destacarà el continuat esforç de solidaritat de Catalunya en relació amb la resta de territoris d’Espanya i lamentarà els incompliments sistemàtics del Govern de l’Estat amb el finançament de Catalunya, la qual cosa ha posat en serioses dificultats financeres el govern.
 
En aquest sentit, recordarà que malgrat que Catalunya és reconeguda només en tant que comunitat autònoma, el volum del seu PIB és tan gran com el de Finlàndia o Portugal, i més gran que el de molts estats membres. La seva potència exportadora (quasi un 2% del total de la zona euro el 2010, gairebé tant com Dinamarca) és molt reconeguda a la UE. Per aquest motiu, Catalunya té una importància “sistèmica” en el context europeu.
 
En aquest ordre de coses exposarà que per a Catalunya és imprescindible un pacte fiscal just, que limiti les transferències a d'altres territoris de l'Estat tant en el temps com en la quantitat, i que sense una recuperació decidida de Catalunya serà impossible que l'Estat espanyol es recuperi. Per a això son imprescindibles les exportacions i, en aquest sentit, mostrarà la seva satisfacció al vicepresident de la Comissió Europea responsable de transports, Siim Kallas, per l’aprovació de la Xarxa prioritària de Transports que identifica com a tals obres com el corredor ferroviari mediterrani, i demanarà el desplegament de l’instrument de “project bonds” per a facilitar-ne el seu finançament.
 
Així mateix, Artur Mas defensarà els interessos dels ciutadans catalans en el debat sobre el pressupost plurianual de la Unió Europea per al període 2014-2020, particularment en aquelles partides que formen part de la Política Agrícola Comuna (PAC) i de la Política de Cohesió, i que copen el 75% del pressupost europeu.
 
El president Artur Mas expressarà el seu suport a l’aprofundiment de la unió econòmica i fiscal, i a la redacció del nou Tractat Intergovernamental que s’ha de signar el març de 2012. Així mateix, defensarà que amb la posada en funcionament del nou Tractat no n’hi ha prou per solucionar la crisi del deute públic de l’Eurozona, i per tant, defensarà una major política d’estímul centrada en:
 
•  l’extensió del mandat del Banc Central Europeu per tal que, de forma independent, pugui adquirir deute massiu dels estats membres com qualsevol altre banc central d’una economia desenvolupada;
 
•  la creació d’un mercat d’Eurobons quan el nou Tractat hagi estat aprovat i se centrin les bases d’una unió econòmica i fiscal basada en l’austeritat i en la convergència en polítiques impositives, laborals i de reforma dels sistemes de pensions;
 
El president defensarà l’impuls de l’Agenda 2020 i del Pacte Euro Plus, amb tots els seus compromisos, com a garants de major integració i convergència política a Europa que faciliti el creixement econòmic, la lluita contra la desocupació i l’augment de la competitivitat dels diferents territoris que composen la Unió. La política d’austeritat que impulsa al govern de Catalunya no pot entendre’s com a finalista en ella mateixa, sinó que té per objectiu assentar les bases de la recuperació i el creixement econòmics d’acord amb els objectius fixats per les institucions europees.
 
Així mateix, defensarà que amb l’objectiu que els pactes als quals arriben els estats membres de la UE es compleixin, és necessari reforçar la supranacionalitat dels mateixos a través de l’aplicació del mètode comunitari i, per tant, que sigui la Comissió Europea la principal institució que vetlli per la seva aplicació i impulsi les sancions en el cas que siguin incomplerts per part d’un dels estats membres. El cap  de l'Executiu mostrarà el desig de Catalunya que el Regne Unit formi part plenament del projecte europeu, des del convenciment que és molt més el que ens uneix com a europeus que el que ens separa com a detentors de diferents interessos nacionals legítims.
 
La cimera començarà a les 12.30h (hora britànica) a l'Admiralty House, (Whitehall, London SW1A 2DY) i acabarà a les 18.45h.
 
El president Mas es reunirà a les 12h (hora britànica) amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg; a les 15h amb el primer ministre holandès, Mark Rütte; a les 17h amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari d'Economia, Olli Rehn; i a les 17.45h amb el vicepresident de la CE i comissari de Transports, Siim Kallas.
 
Atenció als mitjans: El president Mas atendrà els mitjans de comunicació a l'exterior de l'Admiralty House a la seva arribada, a les 11.45h, i un altre cop a les 17.30h, al final de la seva participació en aquesta cimera.
 
Les arribades i les salutacions inicials, de 12h a 12.30h, son obertes a la premsa. Per a la resta de la jornada l'organització ha disposat un pool d'imatges a través de la BBC, ITN i Sky, i també un pool fotogràfic. Per a més detalls sobre la cobertura informativa cal contactar James Holt (james.holt@libdems.org.uk), responsable de premsa de la cimera.
 
S'adjunta la relació de participants.

2  

Fitxers adjunts

Convocatòria Portes Obertes Cervera

Convocatòria Portes Obertes Cervera
PDF | 45

Anunci Jornada Portes Obertes Cervera

Anunci Jornada Portes Obertes Cervera
PDF | 456

El president Mas viatja a Londres per participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes
 

 • 11:45|.Admiralty House, Whitehall|Londres (Regne Unit)

  El president de la Generalitat, Artur Mas, atendrà els mitjans de comunicació, a l'exterior de l'Admiralty House, abans de participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes convocada pel viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg. Participen a la reunió dos primers ministres europeus, dos vicepresidents de la Comissió Europea –el d’Assumptes Econòmics i el de Transports-, tres comissaris més de la Comissió Europea, sis viceprimers ministres europeus i el president del grup liberal demòcrata i reformista al Parlament Europeu, entre d'altres.

 • 12:30|.Admiralty House, Whitehall|Londres (Regne Unit)

  Inici de la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes, que finalitzarà a les 18.45h. Durant la cimera, el president Mas es reunirà amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg;amb el primer ministre holandès, Mark Rütte; amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari d'Economia, Olli Rehn, i amb el vicepresident de la CE i comissari de Transports, Siim Kallas.

 • 17:30|.Admiralty House, Whitehall|Londres (Regne Unit)

  El president de la Generalitat atendrà els mitjans de comunicació després de participar a la cimera.

   

  (L'horari és sempre segons l'hora britànica)