ContactaEN
settings_input_antenna Convocatòria

El MUME presenta 80 fotografies inèdites dels primers moments de la Retirada republicana del febrer de 1939

El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, clourà la inauguració de l'exposició demà, 31 de gener (12 h)
El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i vicepresident del Consorci Museu Memorial de l’Exili, Joan Boada, participarà demà, 31 de gener (12 h), en la inauguració de l’exposició “Febrer 1939. L’exili dins la mirada de Manuel Moros”. També hi participaran l’alcalde de la Jonquera i president del Consoci MUME, Jordi Cabezas; el director del MUME, Jordi Font; el descobridor de les fotografies de Manuel Moros, Jordi Figueres, i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà, Maurice Halimi.
 
L’exposició, emmarcada en el 70è aniversari del final de la Guerra Civil i l’inici del gran èxode republicà, és un recull de 80 fotografies inèdites del pintor francès d’origen colombià, Manuel Moros. La mostra, que es podrà visitar fins al 29 de març, ha estat realitzada per la Direcció de la Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà en col·laboració amb el Museu Memorial de l’Exili.
 
Manuel Moros, resident a Cotlliure durant la dècada dels anys trenta del segle passat, es va trobar a primera fila d’una de les tragèdies humanitàries més grans d’aquella època. Les seves fotografies capten la imatge els supervivents que creuaven la frontera durant els dies d’hivern del 1939. Amb aquest treball, Moros és testimoni directe del patiment d’aquell gran volum de gent que va travessar els passos fronterers per escapar de l’ocupació franquista. Moltes de les fotografies les va fer al pas fronterer de Portbou-Cervera de la Marenda entre el 5 i el 10 de febrer de 1939 per on va arribar a passar al voltant de 100.000 persones.Moros també va captar en imatges l’estada provisional dels republicans vençuts en alguns municipis del Rosselló com Cotlliure o Portvendres fins que molts d’ells van ser ubicats al camp d’internament d’Argelers. El pintor colombià va registrar els primers moments de creació d’un camp que no reunia cap condició d’habitabilitat.
 
Les fotografies, que van romandre amagades durant l’ocupació alemanya de França i a l’anonimat durant molts anys, s’han reunit ara, per primera vegada, en una exposició. L’any 2003 ja s’havien pogut veure quatre imatges en una exposició sobre les Brigades Internacionals.
 
Manuel Moros (Paris,1898-Banyuls de la Marenda,1975), de pare colombià i mare francesa, es va naturalitzar francès a l’edat de 14 anys i va participar a la Primera Guerra Mundial. Després de la guerra es va formar com a pintor i es vinculà al grup de l’Escola de Paris. A partir de 1925 es va instal·lar a Cotlliure, seguint les passes d’altres artistes del tombant de segle a la recerca de la rica vida artística del municipi de la Costa Vermella. El 1940 serà mobilitzat per combatre la invasió alemanya de França. Un cop desmobilitzat, va retornar a Cotlliure d’on fugirà el 1942 a causa de l’arribada dels alemanys. Un joc de les fotografies les amagà en una capsa de ferro al jardí del seu estudi. A finals dels anys cinquanta deixa de pintar. Va morir a Banyuls l’any 1975.
12:00.
Museu Memorial de l'Exili (c. Major, 43-47), Jonquera (L' Alt Empordà)
El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i vicepresident del Consorci Museu Memorial de l’Exili, Joan Boada, participarà en la inauguració de l’exposició “Febrer 1939. L’exili dins la mirada de Manuel Moros”.