Roda de premsa-ONG de tot el món presenten a Catalunya la seva proposta per crear serveis civils de pau

query_builder   15 abril 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Roda de premsa-ONG de tot el món presenten a Catalunya la seva proposta per crear serveis civils de pau

Dijous, 16 d'abril (11.30 h), el secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, participarà en la roda de premsa a la seu del DIRIP
La proposta es debatrà divendres 17 en la Jornada de treball “Com establir una política de promoció dels Serveis Civils de Pau”, organitzada pel  Programa de Construcció de Pau  i Noviolència de l'organització NOVA  amb el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans (Dept. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació)
 
El moviment internacional d’ONG que defensa la creació de  serveis civils de pau que treballin en països en conflicte presentarà demà dijous (11.30 h) la seva proposta a Catalunya. Intervindran en la roda de premsa, l’ex sotssecretari general de Nacions Unides, Anwarul Chowdhury, el portaveu de la Xarxa Europea de Forces Civils de Pau, Kai Fritjof Brand Jacobsen i el director del Centre per a la Innovació Social (Nova), Martí Olivella. En l’acte, es presentarà la proposta de creació d’un servei civil de pau i la Jornada de treball: “Com establir una política de promoció dels Serveis Civils de Pau”, que se celebrarà el dia 17. També participarà en la presentació el secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, en representació de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, que dóna suport a l’organització de la jornada.
 
La jornada “Com establir una política de promoció dels Serveis Civils de Pau reunirà a Barcelona un centenar d’experts, entre membres de forces de pau no violentes d’Europa i d’arreu el món (Pakistan, Sri Lanka, etc) i representants del món associatiu català. En la trobada, organitzada per Nova amb el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, es debatrà  com impulsar la presència de serveis civils de pau en zones que han patit un conflicte armat i en zones de risc.
 
Divendres 17 d’abril (9 h), el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, Xavier Badia, participarà en la inauguració de la jornada al Parlament de Catalunya. L’acte el presidirà el president del Parlament, Ernest Benach, i també hi participaran el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, David Minoves; el comissionat de l’alcaldia de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Vila, i el director de Nova, Martí Olivella. Tot seguit, el president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, participarà en la taula rodona “D’una cultura de guerra a una cultura de pau”, en què parlarà sobre la necessitat de construir la pau des d’una nova perspectiva.
 
El mateix divendres, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en la cloenda de la jornada (18 h), juntament amb  la presidenta de la Federació Catalana d’ONG per la Pau, Neus Sotomayor; la copresidenta del Consell de Governança Internacional de Nonviolent Peaceforce, Donna Howard, i Martí Olivella, qui presentarà els acords i les propostes finals de la jornada.
 
Serveis Civils de Pau
ElsServeis Civils de Pau (SCP) són  una de les apostes més innovadores en la construcció de la pau. Els SCP, que ja han començat a impulsar-se a països com Alemanya o Noruega, es materialitzen en una infrastructura per realitzar missions no armades de manteniment de la pau en zones en conflicte.
 
Actualment, la majoria de les missions de pau les realitzen els exèrcits, però no sempre ha de ser així. Els SCP són missions civils no armades i professionals promogudes per associacions civils i/o institucions oficials que poden desenvolupar tasques diverses, com ara treballar en la protecció dels drets humans, en la reducció de la violència o en la creació de les condicions per una resolució pacífica dels conflictes. El que es pretén amb aquesta iniciativa és que tant les organitzacions de la societat civil com les institucions catalanes treballin en cooperació amb ONG locals per promoure la pau, facilitar la negociació entre les parts en conflicte i promoure la reconciliació, entre d’altres actuacions. S’han dut a terme projectes de Serveis Civils de Pau  a l'Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia, Orient Mitjà i l’ex Iugoslàvia.
 
Anwarul Chowdhury (1943, Dhaka, Bangladesh). Llicenciat en Història Contemporània i Relacions Internacionals a la Universitat de Dhaka. Ha estat sotssecretari general de Nacions Unides, ambaixador de Bangladesh i ha treballat desenvolupament de la pau i dels drets humans.
 
Chowdhury també ha estat el representant permanent de Bangladesh de les Nacions Unides a Nova York (1996-2001), on va treballar com a coordinador de les nacions menys desenvolupades, president del comitè executiu d’UNICEF, i president del Consell de Seguretat. Prèviament, havia estat director d’UNICEF a Japó, Austràlia i Nova Zelanda. Chowdhury també ha estat ambaixador de Bangladesh a Xile, Nicaragua, Perú i Veneçuela, així com alt comissionat de Bangladesh a les Bahames i Guyana. Ha rebut el premi U Thant i la Medalla d’Or Gandhi per la Cultura i la Pau de l’UNESCO.
 
Kai Fritjof Brand Jacobsen és portaveu i membre del consell directiu de la Xarxa Europea pels Serveis Civils de Pau (EN-CPS) i director i cofundador de l’organització Peace Action Training and Research Institute in Romania (PATRIR). Fins al 2007 va ser membre de la Direcció de Nonviolent Peaceforce.
 
És expert en processos de mediació, construcció de pau, disseny i implementació de prevenció avançada i recuperació postconflicte. Treballa com a consultor de diversos governs i organitzacions nacionals i internacionals, com el All Party Parliamentary Working Group (APPG) per al tractament de conflictes del Parlament Britànic.
 
Podeu consultar el programa de la jornada al web de Nova: www.nova.cat
 
  
 

11:30|.Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació (c. Diputació, 355)|Barcelona (El Barcelonès)

El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, participarà en la presentació de la proposta per a la creació de cossos civils de pau.