Presentació del web "Fills i néts de l'exili republicà, mexicans a Catalunya"

query_builder   27 maig 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Presentació del web "Fills i néts de l'exili republicà, mexicans a Catalunya"

Dijous, 28 de maig, a les 19 h, al Consulat General de Mèxic a Barcelona
El web http://exiliorepublicano.net/mexicans-a-catalunya/ recull el testimoni de 41 familiars d’exiliats a Mèxic i l’ha realitzat el CELS amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica
El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, participarà dijous, 28 de maig (19 h), en la presentació d’un web que recull  41 testimonis de l’exili català a Mèxic. El web l’ha impulsat el Centre d’Estudis Socio-Laborals (CELS) amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat. En la presentació del web participaran el cònsul  general de Mèxic a Barcelona, Jaime Garcia Amaral, Rafael Iniesta i Mariano Maturana, per part del CELS, i la investigadora i dissenyadora del projecte, Sònia Subirats. A més, hi assistiran fills i néts de persones que van exiliar-se a Mèxic ara fa 70 anys.
Amb la creació del web, el Centre d’Estudis Sòcio.Laborals i la Generalitat volen recuperar una part del record de l’exili, l’exili a Mèxic, i contribuir a la recuperació de la memòria històrica a través dels testimonis orals  de familiars d’exiliats. Uns familiars que relaten com van créixer en la societat mexicana envoltats de la vivència de l’exili i com, més tard, van descobrir el país d’origen dels seus avantpassats.
El projecte “Fills i Néts de l’exili republicà, mexicans a Catalunya” ha consistit en la realització d’un total 41 entrevistes individuals i dues grupals (31 fills i filles, 9 néts i nétes i 1 fill i nét), a partir d’un guió temàtic sobre la vivència familiar i personal de l’exili a Mèxic i de la vivència posterior a Catalunya. Del total de les entrevistes personals, vuit s’han pogut fer en format audiovisual.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport econòmic la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació) i al treball realitzat per la investigadora Sònia Subirats, amb la col·laboració d’ Aída Albert i Jorge Pons.
Per a la difusió del projecte s’ha elaborat una pàgina web sota el domini “exiliorepublicano.net” on, a més d’una breu ressenya biogràfica familiar de cada persona entrevistada, de la transcripció de les entrevistes i d’un extracte de l’entrevista en format mp3 o audiovisual, es pot trobar bibliografia general, fotografies, música i diversos articles específics sobre l’exili republicà a Mèxic.
 
 

19:00|.Consulat general de Mèxic (pg. Bonanova, 55)|Barcelona (El Barcelonès)

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, participarà en la presentació del web "Fills i néts de l'exili republicà, mexicans a Catalunya", que recull testimonis de descendents de persones que es van haver d'exiliar a Mèxic fa 70 anys.