Lleida recorda, amb el suport de la Generalitat, el 70è aniversari de l'exili català a Xile

query_builder   16 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Lleida recorda, amb el suport de la Generalitat, el 70è aniversari de l'exili català a Xile

Dimecres, 17 de juny, a les 19 h, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en l'homenatge al Centre Català de Santiago de Xile
Els actes han comptat amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat
 
El secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, participarà dimecres, 17 de juny (19 h), en l’homenatge al Centre Català de Santiago de Xile i en record dels catalans i catalanes exiliats a Xile. L’acte s’emmarca en el conjunt d’activitats “Repressió i exili: l’emprempta del franquisme”, organitzades per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat, per recordar l’experiència viscuda per les persones que van haver de marxar del seu país per salvar la vida. També hi participaran l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el president del Centre Català de Santiago de Xile, Sigfrid Grimau, i el seu vicepresident, Cristià Aguadé. Hi assistiran el director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Pere Blasco, i la regidora de Drets Civils, Cooperació i Immigració de l'Ajuntament de Lleida, M. Rosa Ball.
 
D’altra banda, dins dels actes del 70è aniversari de l’exili català a Xile, dijous s’inaugurarà una exposició fotogràfica que recull imatges de l’exili. La mostra es podrà visitar des del 18 de juny fins al 18 de juliol al Centre de Recursos Juvenils de la Regidoria de Joventut de Lleida. El mateix dia es farà una taula rodona sobre l’exili català a Xile, en què hi participarà l’autor d’El dia revolt: literatura catalana de l’exili, Julià Guillamon. A més, divendres 19, es podrà veure una obra de teatre que narra la història de Dolors Piera, una mestra lleidatana exiliada a Xile.  
“Repressió i exili: l’emprempta del franquisme” recupera la memòria dels fets del 3 de setembre de 1939, en què prop de 2.050 espanyols –dels quals 500 eren catalans- van arribar a bord del vaixell Winnipeg al port xilè de Valparaíso. En aquelles circumstàncies, el Centre Català de Santiago de Xile, fundat l’any 1906, va ser lloc d’acollida i punt de trobada de catalanes i catalans exiliats a la capital xilena.

19:00|.Saló de Plens del Palau de la Paeria (pl. de la Paeria, 1) |Lleida (El Segrià)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en l’homenatge al Centre Català de Santiago de Xile i en record dels catalans i catalanes exiliats a Xile.