El seminari, organitzat per l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans i l'IEMED, reunirà experts, actors polítics i moviments associatius per debatre com garantir l'accés a l'educació de les dones a la regió
El director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia, el director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Senén Florensa, i el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, inauguraran dilluns vinent (18 h) el seminari Dona i educació a la Mediterrània: un dret universal per construir. La conferència inaugural (18.30 h) anirà a càrrec de Vernor Muñoz, relator especial de les Nacions Unides sobre el dret a l’educació.
El seminari, que se celebrarà a l’IEMed el 7 i 8 de setembre, avaluarà la situació del dret a l’educació de la dona a la regió mediterrània i proposarà fórmules per millorar les garanties d’aquest dret. Entre els participants destaquen Nadia Bernoussi, vicepresidenta de l’Acadèmia Internacional de Dret Constitucional del Marroc; Rabea Naciri, de l’Associació Democràtica de Dones de Marroc i Xarxa Euromediterrània de Drets Humans; i Hayat Al-Hawyek, periodista libanesa.
La Declaració Universal dels Drets Humans, la Convenció dels Drets de l’Infant i els pactes, tractats i declaracions internacionals recullen el dret a l’educació de totes les persones. Així mateix aquest dret esdevé, segons els experts, una eina indispensable per impulsar els canvis socials necessaris. La pràctica totalitat dels organismes internacionals que es dediquen al desenvolupament i a la cooperació destaquen la necessitat d’una millora de l’educació al món àrab per tal d’assolir els Objectius del Mil·lenni fixats per les Nacions Unides. Estudis recents demostren els avenços d’alguns d’aquests països en la matèria, però reiteren la importància de continuar assegurant l’alfabetització de les dones per evitar pràctiques discriminatòries i problemàtiques derivades a la regió.
Partint d’aquesta premissa, el seminari Dona i educació a la Mediterrània: un dret universal per construir, reuneix experts, actors polítics i moviments associatius per donar a conèixer l’evolució d’aquest dret en la seva dimensió jurídica així com les eines i les polítiques que s’apliquen per promoure’l, entre altres aspectes.
Programa del seminari
Dilluns 7 se setembre
-18 / 18.30 h
Inauguració del seminari a càrrec del director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, Xavier Badia, el director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Senén Florensa, i el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves.
Presentació del seminari a càrrec d’Helena Oliván, responsable de Relacions Institucionals i Món Associatiu, Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans; i David Bondia, director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
-18.30 / 20h Primera sessió: Dret a l’educació i dona: una perspectiva jurídica
Conferència Dona i educació a la Mediterrània: un dret universal per construir. L’aplicació d’instruments jurídics internacionals i interns. A càrrec de Vernor Muñoz Villalobos, relator especial de les Nacions Unides sobre el dret a l’educació, Comissió de Drets Humans.
Comentaris de Nadia Bernoussi, vicepresidenta de l’Acadèmia Internacional de Dret Constitucional del Marroc; i Ana María Rodino, consultora del Instituto Interamericano de Derechos Humanos.
Dimarts 8 de setembre
-9.30 / 11.30h Segona sessió: Educació de la dona i regió euromediterrània
Debat amb la participació de Dolors Bramon, professora d’estudis àrabs i islàmics de la UB; Rabea Naciri, de l’Associació Democràtica de Dones de Marroc i Xarxa Euromediterrània de Drets Humans; i Hayat Al-Hawyek, periodista libanesa.
-12 / 14h Tercera sessió: Instruments polítics de cooperació a la Mediterrània i foment d’educació de la dona
Debat amb la participació d’Immaculada Roca, responsable de la Unitat Euromed, Direcció General de Relacions Exteriors a la Comissió Europea; Mª Àngels Roque, directora de cultures mediterrànies a l’IEMed i coordinadora tècnica de la Xarxa Espanyola de la Fundació Euromediterrània Anna Lindh per al Diàleg entre Cultures; Abdel Moneim Osman, director de l’Oficina Regional per a l’Educació als Països Àrabs de la UNESCO a Beirut; i Hayette Wadi, directora del Departament d’Educació, Organització Àrab per a l’Educació, la Cultura i les Ciències.
16 / 18h Quarta sessió: Del dret i la política a la cooperació: com millorar les bones pràctiques?
Quatre tallers que tenen com a objectiu formular recomanacions per al foment del dret a l’educació de la dona.
1) Educació i gènere a les associacions. Ponents: la professora de Filosofia del Dret de la UB, Encarna Bodelón; i l’escriptora Gemma Lienas.
2) Continguts temàtics sobre Drets Humans en l’educació i la seva dimensió de gènere. Ponents: la professora de Teoria Sociològica de la UAB, Mª Jesús Izquierdo; i Rabea Naciri, de la Association Démocratique des femmes du Maroc.
3) Dona, educació i lideratge a la Mediterrània. Ponents: la directora del Programa de Liderazgo Femenino ESCI-UPF, Carme García Ribas; i la presidenta de la Fundación Bayt Thaqafa, Teresa Losada.
4) L’educació a la ribera nord de la Mediterrània, una opció per a les dones d’origen àrab? Ponents: la sociòloga, professora i investigadora d’origen algerí, Fatima Ayachi; i la vicepresidenta de l’associació d’estudiants marroquins a Catalunya, Hannane Bennaser.
Participants destacats al seminari
Vernor Muñoz Villalobos (1960, Costa Rica) és Relator Especial de Nacions Unides sobre el dret a l’educació des de 2004. Fa més de 20 anys que treballa en l’àmbit de la defensa dels drets humans i ha treballat tant al sector públic com a organitzacions no governamentals, combinant les seves funcions amb la docència i l’escriptura.També és director de promoció i divulgació de drets humans de la Defensoría de los Habitantes de Costa Rica i investigador del Instituto de Estudios Latinoamericanos de la Universidad Nacional. Exerceix com a membre del Consejo Deliberativo del Fondo Regional de la Sociedad Civil para la Educación. Ha estat Defensor General dels Drets Humans de Costa Rica i ha format part de delegacions nacionals dels principals òrgans dels drets humans de la ONU.
Escriptor i activista dels drets humans, Vernor Muñoz ha dut a terme una trajectòria interdisciplinària: va cursar estudis superiors de literatura, és jurista especialitzat en drets humans, filòsof i doctor en educació. Ha dut a terme les càtedres universitàries de drets humans, filosofia del dret, història del dret i dret civil. Però també ha treballat en la formació i capacitació de periodistes, persones privades de llibertat, nens, adolescents i habitants de zones rurals de tot el món.
Al llarg de la seva prolífica trajectòria ha escrit nombrosos informes, assajos i articles a revistes i publicacions especialitzades en drets humans, molts dels quals han estat traduïts a l’anglès, francès, àrab, rus, xinés, portuguès, italià, alemany i croata. Al 2005 va obtenir el Premio Nacional del Cuento de Costa Rica amb el llibre Infinita razón de los sueños.
Rabéa Naciri (Marroc), antiga professora universitària a Rabat i ex-presidenta de l’Associació Democràtica de les Dones del Marroc, és membre del Consell Superior d’Ensenyament al seu país i forma part del grup d’experts del CEDAW (Comitè per l’eliminació de la discriminació contra la dona) a la Lliga dels Estats Àrabs.
També va ser membre del Comitè Executiu de la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans i va dirigir la Colletif 95 Mahgreb Egalité (Xarxa magrebina d’associacions i representants del feminisme del Marroc, Algèria i Tunis) des de la seva constitució al 1992 fins el 2002.
Naciri també ha participat a nombrosos estudis i investigacions sobre els drets de les dones: La promoció i la difusió de la cultura i la igualtat al Marroc, el moviment de les dones al Marroc i al Magreb, la integració dels drets de les dones dins cooperació Euro mediterrània, les dones àrabs i la qüestió de la nacionalitat, els mecanismes institucionals per la promoció de les dones dins el món àrab, el desenvolupament democràtic al Marroc, el rol de l’estat en els processos de reforma de la Moudawana (Estatut Personal de la Dona); el gènere, el poder i la presa de decisions el Marroc i la violència de gènere al Marroc.
Rabéa Naciri també va ser co-redactora dels informes paral·lels de les ONG marroquines al CEDAW i cap de redacció del Pla d’acció per la integració de les dones al desenvolupament.
Nadia Bernoussi (Marroc) va obtenir el Doctorat d’Estat en dret públic l’any 1998 a Rabat. És professora de dret constitucional a l’Escola Nacional d’Administració, a l’Institut Superior de l’Administració i a l’Escola de perfeccionament dels càrrecs del ministeri d’Interior a la ciutat marroquina de Kenitra.
Bernoussi també és membre de nombroses associacions i consells científics, i de l’Associació Francesa de Dret Constitucional, doncs va fundar l’Associació marroquina de dret constitucional. Així mateix, és membre de l’oficina executiva de l’Associació Internacional de Dret Constitucional.
Al Marroc coordina la càtedra UNESCO sobre la formació de professionals de desenvolupament durador a la Universitat de Bordeaux III. Bernoussi també és autora d’un gran nombre d’articles i estudis que fan palesa una intensa activitat en matèria de recerca.
18:00.
IEMed (c. Girona, 20), Barcelona (El Barcelonès)El director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia; el director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Senén Florensa, i el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, inauguraran el seminari Dona i educació a la Mediterrània: un dret universal per construir.