- Així ho ha exposat la consellera Esther Niubó durant la compareixença al Parlament a la Comissió d’Educació i Formació Professional
- “L’evidència mostra que aquestes deteccions són fonamentals per a identificar de manera primerenca les necessitats específiques de l’alumnat i atendre la seva diversitat neurocognitiva garantit el seu èxit educatiu”
- També ha explicat que properament estaran a disposició dels centres les concrecions del currículum en matemàtiques i llengües, com a eina per a facilitar la millora educativa

El Departament d'Educació i Formació Professional durà a terme, a partir del curs que ve, un seguit de proves per a detectar diferents necessitats de suport educatiu de l’alumnat dels centres catalans. Així ho ha avançat la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, durant la compareixença al Parlament de Catalunya en el marc de la Comissió d’Educació i FP.
“Volem garantir al màxim la inclusió i l’èxit de l’alumnat amb trastorns del neurodesenvolupament i l’aprenentatge al nostre sistema educatiu i per fer-ho hem posat en marxa un full de ruta orientat a la seva millora”, ha explicat la consellera. D’aquesta manera, el Departament farà deteccions sistemàtiques en els diferents nivells del sistema educatiu, en un treball coordinat amb els departaments de Salut i de Drets Socials:
- Detecció dels problemes amb el llenguatge: Entre finals d'educació infantil i 1r de primària, inici de l’escolarització obligatòria, es farà una prova de detecció a tots els nens i nenes. Alhora, s’editaran unes guies de recomanacions en l’atenció per a les escoles d’educació infantil, en col·laboració amb el Col·legi de Logopedes.
- Detecció de la dislèxia: Es farà una prova de detecció a tots els alumnes de 3r de primària, atès que la dislèxia és un factor que pot incidir en l’adquisició de la competència lectora.
- Prova global de detecció de trastorns per l’alumnat de 5è de primària i de 2n d’ESO. Aquesta prova té com a objectiu detectar alumnes amb algun tipus de necessitat especial que hagin arribat als centres a través de la matrícula viva, i disposar d’informació de l’evolució i l’aparició de nous casos entre l’alumnat.
“L’evidència mostra que aquestes deteccions són fonamentals per a identificar de manera primerenca les necessitats específiques de l’alumnat i atendre la seva diversitat neurocognitiva millorant el seu èxit educatiu”, ha ressaltat la titular d’Educació i FP. La conselleria, a més, està treballant en un full de ruta per a redefinir i actualitzar les funcions dels equips d’assessorament psicopedagògic (EAP).
Concrecions curriculars per a la millora educativa
Esther Niubó ha explicat que el Departament està treballant diferents actuacions destinades a la millora educativa, una de les prioritats del Govern. Ha recordat l’acord amb l’OCDE per a implementar un pla d’acció amb les recomanacions que faci l’organisme europeu, i que tindrà 4 fases, fins el 2028.
També en el marc de la millora educativa de l’alumnat, la consellera ha avançat que “les concrecions dels currículums de matemàtiques i de llengües que havíem anunciat fa uns mesos ja estan a punt de publicar-se. La concreció d’aquests currículums és una eina important per a la millora educativa, ja que clarifiquen quins són els aprenentatges imprescindibles a garantir en cada nivell de cada etapa educativa”.
Cal recordar que amb aquestes concrecions es dona resposta a les demandes del sector docent, especialment a partir de la publicació dels nous currículums que van entrar en marxa a partir del curs 2022-2023. Les concrecions permetran orientar els docents en les diferents matèries i activitats, i al mateix temps, donaran tranquil·litat a les famílies. Les concrecions dels aspectes claus de les diferents matèries és també una de les mesures demanades pel Grup Impulsor de mesures de millores educatives.
Aquest és un primer pas, ja que Educació i FP preveu començar la concreció curricular de diverses matèries:
- Àmbits de primària: Artístic,Coneixement del medi natural i social, Llengües estrangeres.
- Àmbits de secundària: Ciències Naturals (Física i Química, Biologia i Geologia), Ciències Socials, Llengües estrangeres, Tecnologia, entre d’altres.
Barcelona, 10 de març de 2025