
La consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Cantador, ha presidit aquest divendres a Batea la commemoració del Dia Internacional de les Dones a les Terres de l’Ebre. “Les dones som la meitat de la població i hem de tenir dret a ocupar la meitat de tot”, ha dit Menor, destacant que “som el Govern de tothom i estem treballant per la igualtat d’oportunitat de totes les dones, també en criteris d’equitat territorial”.
La consellera Menor ha posat èmfasi en la importància de descentralitzar la commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones i “reconèixer a les dones que ens han portat on estem al dia d’avui i reivindicar”. “És evident que en l’entorn rural les dones encara tenen més dificultats”, ha dit Menor, acompanyada del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt; l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella Curto; i la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminisme a les Terres de l’Ebre, Mercè Guirao Vilàs.
L’acte, conduït per la periodista Eva Vicens Andrés, ha comptat amb una taula rodona entorn la dona al món rural, amb Marcela Otamendi Escoda, de la cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l'Ebre; Eva Casanova Gilabert, del Molí Lo Nostre Arròs; Rosa Domènech Solé, del Celler Clua; i Laura Bladé Bladé, de la Formatgeria Laura.

“Per un futur feminista”, la declaració institucional del 8M
La lectura de la Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha anat a càrrec d’alumnat i representants de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Terra Alta de Gandesa i l’Escola Agrària de Gandesa i de membres de l’Associació de Dones la Templada de Batea.
Compartida pel Govern de la Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments, reivindica la força del moviment feminista com a motor de canvi i de transformació social, alhora que celebra els avenços i reconeix les lluites guanyades pels drets de les dones, per exemple, en els drets sexuals i reproductius; en els drets laborals; en posar el treball de cures en el centre de l’agenda política i social o en trencar sostres de vidre i acabar amb terres enganxosos.
El document també adverteix del perill dels retrocessos dels drets assolits davant l’onada reaccionària. La dreta feixista i ultraconservadora utilitza les xarxes socials per difondre el neomasclisme i generar odi i divisió, amb un impacte molt gran entre els joves: el CEO recull que més de la meitat dels homes de 16 a 24 anys està molt o bastant d’acord amb el fet que el moviment feminista ha anat massa lluny.
La declaració també expressa el suport i solidaritat amb les dones que lluiten per sobreviure i per defensar els seus drets en països amb conflictes armats com Palestina o Ucraïna, o que encara en viuen les conseqüències, com Afganistan o Síria.
Amb motiu del 8 de març, el Departament d’Igualtat i Feminisme llança la campanya “Tan senzill com feminisme”. L'objectiu és celebrar i reivindicar la senzillesa del feminisme que, simplement, persegueix la igualtat real entre dones i homes. Per aconseguir-la, reclama coses tan senzilles com tenir les mateixes oportunitats, tornar a casa tranquil·les, compartir les tasques de la casa i de la criança o decidir sobre el propi cos.
Enfront dels qui diuen que el feminisme ha arribat massa lluny, una de cada 3 persones catalanes segons el Centre d’Estudis d’Opinió, la realitat demostra que encara queda molt camí per recórrer: les dones cobren menys, assumeixen més tasques de la llar i encara tenen por quan caminen soles de nit. Les dades així ho corroboren:
- Les dones ingressen un 27,8% menys en la pensió que els homes.
- La dedicació de les dones a la casa i a la criança és de 15 hores més a la setmana que els homes.
- El 83% de les dones tenen por de caminar soles de nit.
- I una altra dada: encara queden 130 anys per assolir la igualtat entre dones i homes.
El Govern ha aprovat aquesta setmana 50 accions per a la igualtat efectiva entre dones i homes, impulsades pel Departament d’Igualtat i Feminisme. Es tracta de mesures transversals a tots els àmbits aportades i acordades per tots els departaments de la Generalitat, que són un full de ruta per avançar cap a una societat feminista. La posada en marxa d’un servei de punt lila itinerant durant l’estiu en zones d’alta concentració turística, com pot ser la costa catalana, la creació d’un Consell Assessor Feminista que assessorarà directament el Govern sobre polítiques d’igualtat i perspectiva de gènere, per garantir que les decisions estratègiques es prenguin amb una visió feminista transversal, i l’impuls del Pla Integral d’Equitat Menstrual i Climateri per donar continuïtat a l’abordatge de la pobresa menstrual i incorporar la investigació sobre menopausa i endometriosi, són algunes de les accions destacades.
El Departament d’Igualtat i Feminisme també està treballant amb el Pacte Català contra les Violències Masclistes. “La nostra prioritat principal és la lluita contra la violència envers les dones”, ha destacat la consellera Menor durant la commemoració del 8M a les Terres de l’Ebre, afegint que “hem d’aturar el missatge negacionista dels qui neguen l’existència de violència envers les dones”. “És una lluita compartida, els homes han de ser correponsables en aquesta lluita que interpel·la el conjunt de la societat”, ha defensat la consellera.

La commemoració del 8M a les Terres de l’Ebre, amb una nodrida representació institucional i del teixit social de les comarques ebrenques, també ha comptat amb la participació de l’artista il·lustradora Idaira Palenzuela Valencia com a relatora gràfica i l’actuació del Cor Jove Migjorn de Gandesa. També s’ha exposat la mostra “L’Altar Floral”, de l’artista Pepi Querol Carapuig i comissariada per Laia Beltran Querol, i “Dones Rurals. Dones de les Terres de l'Ebre - Terra Alta”. Abans, la consellera Menor ha visitat l’Ajuntament de Batea.
Terres de l’Ebre, 7 de març de 2025
1