Badalona farà especial èmfasi en les actuacions adreçades als joves
Terrassa prioritzarà la integració de les persones en risc d’exclusió
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; la secretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Anna Terrón; i els alcaldes de Badalona, Jordi Serra, i Terrassa, Pere Navarro, han signat avui dos convenis de col·laboració que estableixen les bases i els projectes d’actuació d’un Pla especial per a reforçar la cohesió social i la convivència als barris amb un percentatge més alt de veïns d’origen estranger. Els ha acompanyat també el director general per a la Immigració, Xavier Bosch.
El Pla especial és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Benestar Social i Família; el Ministeri de Treball i Immigració; la Unió Europea i els ajuntaments de Badalona i Terrassa finançada a través del Fons europeu per a la integració. Enguany també es duu a terme a Salt, l’Hospitalet de Llobregat i el Vendrell amb una inversió total de 2,5 milions d’euros. En el cas de Badalona el pressupost és de 584.000 euros i a Terrassa s’invertiran 547.000 euros.
Ambdós municipis comparteixen fins a set projectes inclosos dins del Pla, tot i que en cada cas l’aplicació s’adapta al context territorial i es fa èmfasi en els objectius específics en funció de les necessitats detectades a nivell local. Les actuacions coincidents són:
1. Localització i seguiment de necessitats: un equip d’enquestadors i dinamitzadors visitaran i entrevistaran els veïns en situació de possible vulnerabilitat durant el primer semestre de 2011 per tal de detectar les principals necessitats i derivar les persones cap als serveis o equipaments més adequats.
2. Servei de primera acollida: en virtut del previst a la Llei d’acollida, es desplegarà un servei de primera acollida coordinat entre les diverses administracions. L’objectiu és millorar les capacitats sociolaborals, incrementar l’autonomia personal i facilitar la interrelació amb la resta de la població.
3. Acollida lingüística: a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, es reforçarà l’oferta de cursos bàsics i inicials com a via essencial per a promoure la igualtat d’oportunitats i facilitar la mobilitat laboral.
4. Coneixement de l’entorn: s’oferiran cursos de formació per afavorir la integració de les persones nouvingudes, perquè siguin més autònomes, es socialitzin amb la resta de la ciutadania, coneguin els drets i deures més importants, el model de societat d’acollida, les normes de civisme i els processos administratius més habituals, entre d’altres.
5. Coneixement mutu entre cultures: s’oferiran activitats per a promoure l’intercanvi entre persones d’orígens diversos i que conviuen al mateix barri. Entre d’altres, jocs intergeneracionals, degustacions gastronòmiques, tertúlies sobre diversitat i activitats de convivència.
6. Tallers de foment de la participació de les famílies a l’entorn educatiu: es realitzaran trobades als centres escolars d’ensenyament primari i secundari per facilitar l’apropament de les famílies al sistema educatiu, perquè coneguin l’oferta d’activitats extraescolars i de reforç educatiu. També se les invitarà a formar part de les AMPA i d’altres entitats del territori, com a motor d’integració i creixement personal de les famílies nouvingudes.
7. Programa d’alfabetització: s’incrementa l’oferta de cursos d’alfabetització. És un pas previ imprescindible per a continuar una posterior formació que ha de permetre una major igualtat d’oportunitats.
Badalona
A banda de les actuacions ja esmentades, des de Badalona es duran a terme els següents projectes:
8. Promoció de la participació de persones immigrades en les entitats del barri: activitats de suport i dinamització de comunitats veïnals i establiment de xarxes d’entitats, així com d’una agenda d’activitats comunitàries.
9. Plans educatius d’entorn: un dinamitzador cultural i un altre esportiu desenvoluparan activitats de reforç i de participació al lleure a les diferents zones d’actuació.
10. Programa d’inserció laboral de joves i dones: aquest col·lectiu és prioritari dins el Pla de Badalona. Es pretén millorar i garantir les condicions d’accessibilitat i d’implicació dels destinataris com a mitjà bàsic per a la seva cohesió i incorporació social.
11. Programa d’inserció segons les capacitats acadèmiques: es vol oferir una adequada consideració de les capacitats i possibilitats acadèmiques del col·lectiu prioritari, sense deixar de banda les persones adultes en general. S’estimularà l’accés a les xarxes d’incorporació, de formació i de convalidació de la seva titulació, segons cada cas.
S’ha establert una zona d’actuació prioritària integrada pels barris de Llefià, la Salut, Artigues, Sant Crist i Sant Roc.
A Badalona la població estrangera constitueix el 15,3% d’un total de 220.932 habitants, segons dades provisionals de padró a juliol de 2010. Al municipi resideixen persones de més d’un centenar de nacionalitats. Les més freqüents són la pakistanesa (2,8 %), la marroquina (2,6), la xinesa (1,8), l’equatoriana (1,3) i la boliviana (0,8).
Terrassa
Un dels objectius principals del Pla és reforçar el capital social del conjunt de la població resident, com a resposta a les necessitats generals relacionades amb dèficit formatius, limitació de recursos personals i la feblesa de les xarxes socials i relacionals als barris escollits.
Per aconseguir-ho, s’aplicaran les actuacions ja indicades i també les següents:
8. Programa de reagrupament i treball: orientació i formació laboral adaptada a les capacitats de les persones reagrupades i acció socioeducativa integral per a joves reagrupats d’entre 16 i 25 anys en risc d’exclusió social.
9. Voluntaris d’acollida: s’organitzarà un equip de voluntariat per a dur a terme accions d’acollida i acompanyament de persones nouvingudes. Es farà un acompanyament tant de les persones acollides com de les voluntàries.
10. Reforç educatiu en horari extraescolar: s’oferiran més places als cursos de reforç educatiu ja existents, a més d’oferir cursos d’estiu de reforç del català.
11. Foment de la participació en activitats esportives escolars i del lleure: es promourà la generació de noves dinàmiques d’ús de l’espai públic, a través d’activitats com l’obertura dels patis d’escola com a zones obertes de jocs, la dinamització de pistes i d’altres espais públics, especialment durant els mesos de més ús.
Les actuacions se centraran en tres zones: Ca n’Anglada i Montserrat, Terrassa Sud (Can Palet, Guadalhorce, Can Palet II i Xúquer) i l’àrea nord de la Riera de les Arenes (Egara, Sant Llorenç i Sant Pere Nord).