
- El Ball de Gitanes de Sant Celoni està documentat l'any 1767
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha visitat avui Sant Celoni (Vallès Oriental). El conseller Mascarell s’ha reunit amb l’alcalde, Francesc Deulofeu, i amb el delegat del Govern a Barcelona, Salvador Jorba. A continuació ha saludat els membres del consistori i ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament.
El conseller Mascarell ha assistit al Ball de Gitanes de Sant Celoni, amb la participació dels balladors de la Colla del Ferro i de la Colla del Filferro, acompanyats per la Principal del Ferro, Orquestrina del Filferro i el Grup de Percussió de l’Escola de Música.
Orígens del Ball de Gitanes
El Ball de Gitanes de Sant Celoni està documentat l'any 1767. Antigament, la música es realitzava amb els instruments tradicionals: tamborí, castanyoles, flabiol i sac de gemecs. Després de diverses intermitències, la festa es recupera definitivament el 1981. Des d'aleshores es tornen a ballar les gitanes a Sant Celoni els diumenges de carnaval. Enguany els balladors grans, anomenats Colla del Ferro, celebren 30 anys i els petits, anomenats Colla del Filferro, 25.
El Ball de Gitanes del Vallès és un conjunt de danses encaminades a afavorir la fertilitat de la terra, pròpies del període de Carnaval que sota aquest nom o també el de Disfressades o Espolsades, estan esteses pel Maresme, Bages, Vallès Occidental i Vallès Oriental. A finals del segle XIX i fins a la meitat del XX, els balls de gitanes van experimentar un fenomen de creixement i es van estendre a moltes poblacions convertint-se en un fenomen d’intercanvi entre colles de diverses poblacions, bàsicament impulsat pels concursos, amb un criteri similar a l’esport i que va estendre el ballar gitanes, més enllà de les dates de Carnestoltes. El concepte gitans o gitanes és l’equivalent a disfressats o estrafolaris, fent referència a la indumentària dels gitanos, però aplicat a gent no gitana que es disfressa de manera estrafolària. Es tracta d’un conjunt de danses i representacions, que si bé tenen molt en comú, a cada població tenen les seves particularitats.
Els personatges de la comparsa al Ball de Gitanes de Sant Celoni són el Capità de Cavalls, acompanyat pels seus cavallers; el Vell i la Vella, i els diablots.
Després d’una cercavila pels carrers, les colles del ball de Gitanes entren a la plaça de la Vila amb el Galop d'entrada. Allà els balladors de la Colla del Filferro formen les lletres S C, inicials de Sant Celoni, i fan diversos balls. Seguidament surten a ballar els personatges del Vell i la Vella. Aquesta última es posa de part i, assistida pels diablots, pareix un animal, cada any diferent (gat, cabra, conill, gallina...), que simbolitza el naixement de la primavera.
Tot seguit actua la Colla del Ferro, amb diversos balls: Entrada de Ball, Jota, Contradansa, Polca, Farandola, el Vals, etc. La festa s’acaba amb el Galop de Sortida. Totes les músiques són pròpies i tradicionals de Sant Celoni. El públic anima els balladors durant la Polca amb el crit de “Ferro!”.
Els vestits dels balladors i de les balladores són molt característics, recuperats a partir de la documentació gràfica i de fonts orals. Els homes vesteixen pantalons i camisa blanca i americana negra. La faixa i el barret són vermells, i aquest està decorat amb una ploma. Als turmells hi porten camals amb picarols i cintes de colors. Les dones porten un vestit blanc curt i un mantó de Manila a l'esquena. Tant els balladors com les balladores toquen les castanyoles.
6 de març de 2011