Altres acords del Govern

Altres Acords del Govern

query_builder   8 març 2011 16:29

event_note Nota de premsa

Altres Acords del Govern

El Govern planteja requeriment d'incompetència davant l'Estat pel Pla de socors del Túnel del Pertús de la línia d'alta velocitat Perpinyà-Figueres
El Govern ha acordat plantejar requeriment d'incompetència davant el Govern de l'Estat en relació amb el Pla de socors binacional del túnel del Pertús de la Línia d'alta velocitat Perpinyà-Figueres, en tant que vulnera les competències de Catalunya en matèria de protecció civil.
El Pla ha estat aprovat pel delegat del Govern d'Espanya a Catalunya i pel prefecte dels Pirineus Orientals i estableix els procediments d'actuació conjunta amb els serveis d'emergència dependents de França en els casos de sinistres greus. En alguna de les fases preparatòries en l'elaboració del Pla, també van participar representants de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, però en el text finalment aprovat no van quedar incorporades les propostes que van formular amb vista a adequar algunes de les seves disposicions a la deguda conformitat amb el sistema de distribució competencial.

El Govern demana al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen referent a l'Entitat Nacional d'Acreditació
El Govern ha acordat sol•licitar al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen preceptiu previ a la interposició d'un possible conflicte de competència en relació amb el Reial decret 1715/2010, que designa l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) com a únic organisme que podrà seleccionar i acreditar verificadors mediambientals perquè exerceixin la seva activitat.
La funció que l'Estat reserva a l'ENAC és de caràcter executiu, s'emmarca en la matèria competencial de medi ambient i podria comportar una vulneració de la competència de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria, ja que a través de l'article 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la Generalitat ha assumit una competència compartida d'acord amb el que determina l'article 111 d'aquesta llei orgànica. Això comporta que pertoca a la Generalitat, a més de les potestats legislativa i reglamentària, la funció executiva.
De fet, el Tribunal Constitucional ja va resoldre un conflicte positiu de competència anterior que va plantejar la Generalitat contra el Reial decret 85/1996 i mitjançant sentència va establir amb tota claredat que els preceptes d'aquell Reial decret que encomanaven a l'ENAC la funció d'acreditar als verificadors mediambientals, envaïen la competència que havia assumit la Generalitat en matèria de medi ambient.
La setmana passada, el Govern va acordar formular un requeriment d'incompetència al Govern de l'Estat, previ a un conflicte positiu de competència, al Reial decret pel qual es designa l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) com a organisme d'acreditació d'acord amb el que estableix el Parlament Europeu, i pel qual s'estableixen els requisits d'acreditació i vigilància del mercat relatius a la comercialització dels productes.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined