La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté activat el Pla Especial per Inundacions a Catalunya, INUNCAT, en fase d’alerta per l’estat actual de les conques i embassaments que estan registrant cabals per sobre dels habituals i que poden produir augments sobtats dels nivells dels rius especialment als municipis de la conca del Besòs (Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona) i rieres del Maresme, Selva, Baix Empordà i Alt Empordà, en cas que continuïn les precipitacions.
A banda dels cabals elevats en tot el tram del Baix Ter a causa del desembassament de Susqueda i també a la conca del Fluvià i la Muga; l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) informa que davant la possibilitat de precipitacions d’intensitat moderada o alta i la situació actual d’humitat del sòl, es poden produir augments sobtats dels nivells dels rius, que encara es troben per sobre o molt per sobre dels habituals.
Es recomana, per tant, mantenir la precaució als accessos a la llera del riu, els passos de vianants i els guals de cara als possibles augments de nivell sobtats dels rius i rieres.
Els embassaments de Portbou i Foix continuen sobreeixint i probablement continuarà durant els propers dies i es continua desembassant a la Baells, Sau i Boadella.
D’altra banda, des de Clavegueram de Barcelona, SA informen que han passat de fase de pre-alerta a fase d’alerta del Pla d’Emergència del Parc Fluvial del Besòs.
Incidències viàries
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que encara hi ha algunes afectacions derivades de la meteorologia. En concret,
- la GIV-6226 continua tallada a Garrigàs en tots dos sentits per la pluja;
- la GIV-5041 també es manté restringida a Llers en tots dos sentits per inundacions;
- a la GIV-5441 hi ha bassals d’aigua a la via a l’altura d’Espinelves i això dificulta la circulació en aquesta via;
- a la B-124 es dóna pas alternatiu a Sant Llorenç Savall per esllavissades;
- i a la BV-4031 és obligatori circular amb cadenes entre Castellar de N’Hug i Toses per la neu.
L’SCT recomana no abaixar la guàrdia a la carretera i extremar la prudència en tot moment. Per aquest motiu, recorda la importància de moderar i respectar els límits de velocitat, mantenir la distància de seguretat entre els vehicles, utilitzar els sistemes de seguretat passiva com el casc, el cinturó i els sistemes de retenció infantil, i evitar tota distracció al volant. D’altra banda, també recorda que, en cas d’haver de circular per un bassal d’aigua, cal reduir la marxa a primera i, un cop sobrepassat, comprovar l’estat dels frens. A més, per evitar l’aiguaplaning, convé moderar la velocitat i, si es pateix, és important no frenar ni accelerar.
A Catalunya, les precipitacions fortes podrien causar inundacions molt ràpides en rius i, especialment, en rieres i torrents. Per això, des de la Direcció General de Protecció Civil es recomana seguir els següents consells:
Si us trobeu a casa o en un edifici:
- No deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar
- No baixeu als soterranis, quedeu-vos en les zones altes o pisos superiors
- En cas que es produeixi inundacions a interior de l’edifici, desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat i tanqueu la clau de pas del gas
Si us sorprèn el temporal a l’exterior o dins del cotxe
- Allunyeu-vos de les rieres, els torrents o les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle
- No us quedeu observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes
- No travesseu cap riu, riera o zona inundada ni a peu ni amb cotxe; fins i tot dins del cotxe podeu ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d’aigua
- Amb cotxe, circuleu amb molta precaució utilitzant preferentment les rutes principals i les autopistes, moderant la velocitat
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.
Recordeu, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
D’altra banda, podeu seguir informats de les possibles incidències relacionades amb el risc d’inundacions al twitter @emergenciescat i al web www.gencat.cat/premsa/interior/protecciocivil