FOTO WEB
Imatge de l'acte.
 
El veredicte de la desena edició del Concurs d’Olis d’Oliva Verges Ecològics, el guardó del qual es lliurarà en el marc de la tretzena edició de Fira Natura, que se celebra del 8 al 10 d’abril, a Lleida
 
El secretari general de l’entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez, juntament amb la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Lleida, Cristina Bosch, han fet públic, avui, el veredicte de la desena edició del Premi al millor oli d’oliva verge ecològic. Així, s’ha presentat les diferents marques d’oli participants en el concurs, així com els seleccionats en 1er, 2on i 3er lloc, segons el Panell de Tast Oficials de Catalunya del Departament, amb seu a Reus. La presentació també ha comptat amb la presència de la coordinadora de Fira Natura, Montse Ribalta.
 
El concurs d’oli d’oliva verge extra ecològic de Fira Natura és dels més importants de Catalunya, i un mitjà molt adequat per a la promoció d’aquest producte. La present edició ha comptat amb una dotzena d’olis inscrits, superant considerablement la xifra dels vuit presentats el 2010. El guanyador és l’oli “Rincón de la Subbética Picudo-Hojiblanco”, el segon lloc ha estat per a la mostra de nom comercial “Olicatessen”, d’Els Torms, i en tercer lloc ha quedat “Rincón de la Subbética Hojiblanco”. El guanyador podrà referenciar el guardó en l’etiquetat del seu producte premiat, comptarà amb un estand gratuït en l’edició 2012 de Fira Natura, així com les despeses de viatge i allotjament per a participar-hi pagades.
 
El Departament i Ipcena han coincidit en la voluntat de seguir impulsant aquest certamen, el principal en olis ecològics a Catalunya, en properes edicions, així com la promoció de l’oli ecològic.
 
En aquest sentit, Cristina Bosch ha destacat la importància del sector de l’oli d’oliva ecològic a Catalunya, que actualment compta amb una superfície de 3.906 hectàrees, que representen el 3,2% del total de superfície d’olivera de Catalunya. Aquesta superfície representa un increment, respecte l’any anterior, de prop d’un 22% de l’olivera en ecològic, la qual cosa demostra la progressiva implantació que aquesta orientació productiva està adoptant a Catalunya en el sector oleícola. 
 
La producció d’oli d’oliva ecològic representa, en el conjunt de produccions ecològiques de Catalunya, gairebé el 22% del total de la superfície ecològica cultivada catalana. Cal destacar, des del punt de vista dels operadors, la consolidació que s’observa en els àmbits de la fabricació i/o envasats d’olis d’oliva, amb un total de 40 empreses certificades, sis més que l’any passat. Aquest nombre d’operadors situa Catalunya com a primera Comunitat Autònoma en volum d’empreses operadores d’aquest tipus oli d’oliva a l’Estat, amb un volum de facturació l’any 2009 de més de 4 milions d’euros, representant el 4,7% dels 85 milions d’euros que va facturar el total del secor ecològic a Catalunya.
 
D’altra banda, Bosch també ha volgut fer palès que el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) té un paper cabdal com a autoritat de control a Catalunya amb les funcions d’auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics catalans, així com en la coordinació i preparació de documents de referència per al sector com poden ser les guies de pràctiques correctes d’higiene.
 
Finalment, Cristina Bosch ha posat un èmfasi especial en la importància i l’arrelament que la producció d’oli d’oliva té a Catalunya, amb un total de quatre Denominacions d’Origen Protegides (DOP) implantades a les comarques de Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre, i una en procés de reconeixement comunitari a les comarques de Girona. De forma particular, ha remarcat la implantació del conreu d’olivera a les Terres de Lleida, i la transcendència que aquest té des del punt de vista social, territorial i productiu en moltes de les comarques lleidatanes, configurant-se en aquests moments com una de les produccions amb més projecció i recorregut des dels punts de vista de l’oferta de productes de qualitat.
 
L’oli és un dels productes “més tradicionals de les terres de Lleida, lligat a la cuina mediterrània”, i que –com ha constatat Bosch- té moltes possibilitats de convertir-se en “una oportunitat econòmica i ambiental per a les comarques lleidatanes”.
 
Per la seva banda, Joan Vàzquez ha remarcat l’extraordinària qualitat dels olis presentats en aquesta edició, i la voluntat d’aprofundir en la promoció de la producció oleícola ecològica a Catalunya mitjançant aquest tipus d’iniciatives com és el Concurs d’oli d’oliva verge extra ecològic de Fira Natura. El guardó es lliurarà en el marc de l’esmentat certamen firal, que se celebrarà a Lleida, del 8 al 10 d’abril.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 1356

Quadre superfície olivera ecològica 2001-2010.

Quadre superfície olivera ecològica 2001-2010.
PDF | 51