event_note Nota de premsa

Pelegrí anima als prescriptors i productors a promoure el maridatge i el consum dels productes d'alta qualitat com oli d'oliva

 
 
 
el conseller amb els guardonats i els representants de les DO's
el conseller amb els guardonats i els representants de les DO's


El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha expressat avui el seu reconeixement a l'esforç del sector productor, de les denominacions d'origen i altres representants destacats i prescriptors del sector alimentari per donar a conèixer les excel·lències d'un producte d'altissima qualitat, l'oli verge, que "és a més del producte estrella de la dieta mediterrània, ara patrimoni de la Humanitat, el nostre or líquid per situar-nos com a referent arreu del món en la producció de productes que ens alimenten i ens aporten salut" .

El conseller ha posat de manifest la voluntat de l'administració agrària catalana  de donar suport al sector de l’oli de Catalunya per impulsar cada vegada més no només el comerç de proximitat sinó també la promoció i la internacionalització d'aquest producte estrella que ens permet fer un "maridatge perfecte i d'alt valor amb altres productes de la nostra cuina i gastronomia", en el decurs del lliurament dels primers Premis Denominacions d’Origen Catalanes de d’Oli, que s’ha celebrat al Palau Robert de Barcelona, organitzats per les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli d’oliva de Catalunya (Siurana, Garrigues, Terra Alta, Ebre-Montsià i Empordà).
 
El conseller Pelegrí ha manifestat que “la meva voluntat i la del Departament que represento és estar costat del sector, col·laborant amb les DOP, amb les cooperatives oleícoles i assessorant els oleïcultors, per a la millora de la qualitat de l’oli d’oliva i per a la seva promoció” i ha demanat també als prescriptors, chefs catalans de reconegut prestigi internacional, als investigadors i centres de recerca, i altres col·lectius profesionals que mantinguin aquesta actitud proactiva en la promoció del consum d'aquest be essencial per a una alimentació saludable i de qualitart
 
Pelegrí ha subratllat que, tanmateix, s’ha de millorar la comercialització de l’oli català; “L’oli és de qualitat i no té res a envejar al d’altres zones, però cal que la gent el conegui”.
 
D’altra banda, el responsable del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha elogiat l’oli d’oliva, un aliment imprescindible de la dieta mediterrània i un producte bàsic en medicina, higiene i cosmètica, segons ha manifestat.
  
Els premis s’han posat en marxa aquest any 2011 per promocionar els productes de proximitat, donar a conèixer els olis catalans amb DOP a les àrees de gran consum, difondre les virtuts gustatives i els beneficis per a la salut, i reforçar els valors de la gastronomia catalana a través dels productes tradicionals.
 
Dos dels principals cuiners de Catalunya han estat guardonats en aquesta primera edició dels premis. El desaparegut Santi Santamaria ha rebut el guardó a títol pòstum per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals. D’altra banda, Carme Ruscalleda ha rebut el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom.
 
Els altres dos premis han estat per al Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i per a Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, pel que fa a investigador, professional o dirigent.