El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) ha reunit avui diversos experts en victimologia, com ara el catedràtic de psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid, Enrique Baca, o el sociòleg Stefan Vanistendael, cap de l’International Catholic Child Bureau de Bèlgica
Un moment de les jornades
El president del TSJC, Miguel Àngel Gimeno, la vicerectora de Política Docent i Científica de la UB, Maria Teresa Anguera, i la directora del CEJFE, Roser Bach
 
La segona Jornada de Victimologia que organitza el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia ha reunit avui al Paranimf de la Universitat de Barcelona diversos experts internacionals en la matèria per reflexionar sobre la potenciació de la resiliència i la prevenció de la victimització secundària.
 
En la presentació de la Jornada, la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, Roser Bach,  ha destacat  que “els darrers treballs en victimologia mostren l’elevada prevalença de la victimització en la nostra societat” i ha insistit que “la manca de formació per treballar amb la víctima deriva, en part, del fet que en el nostre context el desevolupament de la disciplina de la victimologia és molt recent”.
 
El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha dit que “el procés penal no és l’eina adequada per a la víctima”i ha assegurat que “no es pot parlar de dret sense parlar de víctima”.
 
Per la seva banda, la vicerectora de Política Docent i Científica de la Universitat de Barcelona, Maria Teresa Anguera, ha volgut tancar la presentació recordant que “l’àmbit de coneixement de la victimologia és encara emergent, però va en auge”, tot assegurant que “millorar la situació de la víctima és un objectiu que mereix esforç”.
 
Potenciar la resiliència i prevenir la victimització secundària
 
El catedràtic de psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid, Enrique Baca, ha remarcat que la victimització és un “procés complex” i ha recordat que “el  fet traumàtic és una amenaça que ha de ser entesa com a tal per tot l’entorn de la víctima”, tot insistint en “l’aspecte cultural” d’aquesta qüestió. Ara bé, de vegades “pot ser una amenaça només des del punt de vista subjectiu de la víctima”. Baca ha remarcat que “la culpa és l’element fonamental, i apareix sempre dins del procés de victimització”.
 
Pel que fa a la resiliència o “capacitat per afrontar les dificultats i sobreposar-se davant les greus adversitats”,el sociòleg belga Stefan Vanistendael, cap de l’International Catholic Bureau Child Bureau de Bèlgica, ha insistit que aquesta “no és mai absoluta sinó variable i comporta implícitament una dimensió ètica”.
 
Vanistendael ha citat els exemples “d’Anna Frank, durant el temps que va escriure el seu diari, o Billy Eliot, el jove que va ser víctima d’abusos sexuals i després es va convertir en un pare afectuós i pacífic”.
 
També han participat en aquesta Jornada altres professionals especialitzats en el tema, com Beatriz Vera, experta en psicologia positiva, o el neuropsiquiatre i terapeuta familiar, Jorge Barudy, director del Centre EXIL.

La Jornada ha estat organitzada en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent, la Societat Catalana de Victimologia i la Fundació Vicki Bernadet.