Altres acords de Govern

Altres acords de Govern

query_builder   10 maig 2011 16:43

event_note Nota de premsa

Altres acords de Govern

Conflicte de competència pel Pla de Socors Binacional del Túnel del Pertús de la línia d’alta velocitat Perpinyà-Figueres
 
El Govern ha acordat presentar un conflicte positiu de competència davant del TC contra el Pla de Socors Binacional del Túnel del Pertús de la línia d’alta velocitat Perpinyà-Figueres en estimar que envaeix les competències de la Generalitat en matèria de protecció civil.
 
El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries encarregat pel Govern determina per unanimitat que el Pla vulnera l’article 132 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i el 149.1.29 de la Constitució en els apartats que exclouen la Generalitat de la responsabilitat general de les operacions d’emergència, de la direcció d’aquestes operacions i de la funció d’informació sobre l’evolució de l’emergència. El passat 8 de març el Govern va acordar plantejar un requeriment d’incompetència davant del Govern espanyol.
 
El Pla, aprovat pel delegat del Govern espanyol a Catalunya i pel prefecte dels Pirineus Orientals, estableix els procediments d’actuació conjunta amb els serveis d’emergència dependents de França en els casos de sinistres greus. Representants de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat també van participar en alguna de les fases preparatòries de la redacció del Pla, però el text finalment aprovat no va incorporar les propostes formulades pel Govern amb l’objectiu d’adequar algunes de les disposicions al sistema de distribució competencial.
 
 
El Govern presenta un conflicte de competència al TC pel Reial decret relatiu a la qualitat de l’aire
 
El Govern ha aprovat plantejar un conflicte positiu de competència al Tribunal Constitucional a diversos articles del Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire perquè vulnera la competència de la Generalitat en matèria de medi ambient. Segons dictamina l’Estatut en el seu article 144, pertoca a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció, que inclou la regulació de l’ambient atmosfèric i de les diverses classes de contaminació d’aquest, la declaració de zones d’atmosfera contaminada i l’establiment d’altres instruments de control de la contaminació a Catalunya. La Generalitat considera que l’Estat amb aquest Reial decret es reserva competències clarament executives en relació amb la gestió d’estacions de mostreig, mesuraments i presa de mostres.
 
El Govern ja havia presentat un requeriment d’incompetència al Govern de l’Estat que va ser rebutjat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined