- Es recomana utilitzar el transport públic, l’autobús o el tren, així com avançar l’anada al circuit el màxim possible si s’utilitza el vehicle privat.
- L’SCT emprarà per segon any consecutiu una aplicació informàtica que permet la visualització en temps real tant d’imatges aèries com de les noves càmeres instal·lades a la zona
1. Introducció
|
El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, estableix un dispositiu especial de trànsit amb motiu del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 2011, que se celebra els pròxims 20, 21 i 22 de maig al Circuit de Catalunya de Montmeló. Ho farà amb el suport de les Policies Locals de Montornès, Montmeló, Granollers i Parets del Vallès i la organització del circuit. A més, els Bombers de la Generalitat també vetllaran per la seguretat en el recinte.
L’objectiu és garantir la màxima fluïdesa possible, tot incrementant la capacitat viària existent a les immediacions del circuit, per tal de minimitzar problemes de trànsit als accessos per autopista i per la xarxa de carreteres secundària. A més, també es pretén millorar el temps de recorregut i garantir la seguretat viària general.
Enguany, s’estima que el GP mobilitzarà un total de 198.000 aficionats durant el cap de setmana de competició esportiva. Això representa un decrement del 4% respecte de l’any 2010.
Es preveu que els dies de celebració del Gran Premi siguin de gran mobilitat pel que fa a la circulació, especialment dissabte 21 amb una assistència prevista de 72.000 espectadors i, sobretot, diumenge 22 amb una previsió de 90.000 espectadors.
Pel que fa al tipus de desplaçament, la previsió per diumenge és la següent:
Transport públic:
- Uns 25.000 aficionats en tren de rodalies Renfe;
- Prop d’uns 15.000 assistents en autocar;
- Entre 2.000 i 3.000 aficionats amb el servei d’autobusos de Sagalés.
Vehicle privat:
- Entre 13.000 i 16.000 turismes;
- Unes 500 motocicletes;
2- Mesures especials de circulació, ordenació i regulació
L’SCT estableix un seguit de mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. En concret, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada com de sortida al recinte amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que es produiran fonamentalment en l’operació d’entrada.
D’altra banda, es reforçarà la senyalització vertical informativa de rutes d’accés i de sortida. Així mateix, en els panells de missatge variable (PMV), ubicats a les proximitats del circuit, se senyalitzarà la sortida recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de les intensitats de les congestions.
Recordem que, com cada any, les mesures especials afectaran les següents vies: AP-7, C-35, C-17, C-33, la BP-5002, la BV-5003.
3 - Dispositiu i efectius
SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT
L’SCT millorarà la gestió operativa del dispositiu de trànsit mitjançant l’ús d’una aplicació informàtica instal·lada al Centre de Coordinació (CECOR), la qual s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu. Aquesta aplicaciópossibilitarà la visualització en temps real tant de les imatges aèries dels helicòpters de l’SCT com de les noves càmeres instal·lades a les carreteres de les immediacions del circuit. Tot plegat permetrà gestionar d’una manera més ràpida i eficaç la mobilitat i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.
A més, els efectius tècnics i humans de l’SCT que col·laboraran amb la gestió i control de la mobilitat en aquest dispositiu especial de trànsit són:
- 11 tècnics de gestió i informació del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
- 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, un dels quals està equipat amb càmera i sistema de captació i transmissió d’imatges
- 9 equips de senyalització i d’abalissament amb 36 operaris
- 12 càmeres fixes instal·lades a peu de carretera
- Panells de missatge variable que aniran informant de l’evolució del trànsit
MOSSOS D’ESQUADRA
Els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Nord activaran un total de 600 d’agents:
Els agents controlaran el Circuit des de terra, aire i subsòl, amb la col·laboració de les policies locals de Parets del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès i Granollers (Vallès Oriental) i dels serveis sanitaris i d’emergències.
Els agents també intensificaran la vigilància en combois, estacions de tren i aparcaments de vehicles de Montmeló i de les poblacions de les rodalies per evitar furts i robatoris.
També destacar que elsmossos controlaran que la venda de localitats es realitzi als llocs habilitats. La venda o revenda ambulant està prohibida. A l’infractor, se li decomissaran les entrades i se’l sancionarà.
BOMBERS DE LA GENERALITAT
Per part dels Bombers de la Generalitat,destinaran 18 vehicles i 42 bombers que cobriran la seguretat de la cursa durant el desenvolupament del GP.
- A la pista: per a possibles situacions d’intervenció ràpida, hi haurà 14 vehicles lleugers, 1 vehicle amb un equip d’excarceració, i 1 camió. D’altra banda, al Centre de Coordinació de la Torre de Control hi haurà 1 representant del cos de Bombers;
- A l’exterior: hi haurà 2 vehicles més col·locats a llocs estratègics d’accés a les instal·lacions del circuit per atendre accidents i/o incendis.
ALTRES EFECTIUS
- Agents de les policies locals de Granollers, Montmeló, Montornès i Parets del Vallès.
- 150 operaris de gestió i control d’aparcament de l’organització del circuit distribuïts a les diferents esplanades.
4- Recomanacions mobilitat
VEHICLE PRIVAT
- Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades;
- Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses;
- Fer cas de les indicacions dels agents, obviant els
itineraris marcats als sistemes de navegació GPS;
|
|
|
|
- Informar-se del recorregut per accedir a l’aparcament – amb capacitat per uns 25.000 vehicles- al web www.circuit.cat. Un cop allà, s’han de seguir les instruccions dels Mossos i del personal de l’aparcament;
- Informar-se de l’estat del trànsit mitjançant els butlletins informatius de les ràdios; el telèfon 012; el web de trànsit: www.gencat.cat/transit; i a través del portal mòbil de trànsit www.gencat.mobi/transit.
No obstant això, des de l’SCT es recomana utilitzar el transport públic per desplaçar-se cap al circuit, utilitzant el tren o bé l’autobús.
BUS (AUTOCARS SAGALÉS)
- Reforç del transport regular d’autobusos amb rutes des de Granollers i Barcelona al circuit. Es poden consultar els horaris a través de la pàgina web www.sagales.com;
|
TREN (RENFE)
- Reforç del servei de trens oferint 46.000 places addicionals en els trens de Rodalies amb parada a Montmeló els dies 21 i 22 de maig. En concret, 42 trens especials, 21 el dissabte i 21 diumenge, amb una freqüència mitjana de 15 minuts per sentit a la connexió Montmeló-Barcelona (Línia R2). Es pot obtenir més informació a través de www.renfe.com;
1