foto de grup
Foto de grup
  • Actualment, 82 empreses utilitzen els distintius específics per identificar els productes per celíacs o diabètics

  • El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, s’ha reunit avui amb més d’una quinzena d’empreses catalanes adherides al Pacte amb l’objectiu de fomentar l’etiquetatge en els productes adreçats a les persones que pateixen celiaquia o diabetis

  • La trobada s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca, que se celebra el dia 21 de maig
 
 
El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, s’ha reunit avui amb més d’una quinzena de representants d’empreses del sector alimentari adherides al “Pacte del celíac i el diabètic”, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca. L’acte, al qual també han assistit les presidentes de les associacions de celíacs i de diabètics de Catalunya, Matilde Torralba i Montserrat Soley, respectivament, té com a objectiu fomentar l’adhesió al Pacte de les empreses i millorar l’etiquetatge dels productes per a persones que pateixen celiaquia o diabetis. Actualment, 82 empreses fan servir els distintius específics per identificar els productes, el què representa més d’un miler de productes alimentaris.
 
De fet, el nou Codi de Consum considera les persones malaltes com a col·lectius d’especial protecció. És per això que els drets d’aquestes persones consumidores gaudeixen d’una atenció especial i preferent per part dels poders públics. En aquest sentit, l’ACC, vetlla pel correcte etiquetatge dels productes alimentaris que es troben a disposició dels consumidors.
 
Les empreses subscriptores del pacte es comprometen a fer servir en el seus productes un distintiu registrat per la Generalitat de Catalunya, que garanteix que la composició nutricional dels productes alimentaris conté la informació bàsica que necessiten els diabètics i, adverteix si l’aliment conté o no gluten, una proteïna que no toleren els celíacs. Actualment unes 82 empreses fan servir aquests logotips, el que representa més de 1.000 productes del mercat alimentari perfectament identificats pels consumidors celíacs o diabètics.
 
Segons les dades de l’Associació de Celíacs, es calcula que un 70% dels productes d’alimentació que hi ha al mercat no contenen gluten, per la qual cosa, identificar-los explícitament facilita als consumidors amb aquestes malalties un accés molt més fàcil i segur a aquests productes en el punt de venda. Segons dades de l’Associació Celíacs de Catalunya, de les 90.000 referències de productes alimentaris que es poden trobar actualment als establiments d’alimentació, només entre el 0,5 i l’1% indiquen en el seu etiquetatge que no contenen gluten.
 
L’ACC, en col·laboració amb les associacions de celíacs i diabètics de Catalunya, impulsa el “Pacte pel celíac i el diabètic”. L’objectiu és promoure entre els empresaris del sector alimentari la subscripció al pacte i fomentar la correcta identificació dels aliments dirigits a les persones consumidores que pateixen alguna d’aquestes dues malalties.
Celebració del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca
 
Enguany el Dia Internacional de la Malaltia Celíaca tindrà lloc demà dissabte, 21 de maig, al Parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès i comptarà amb l’assistència del director de l’ACC, Alfons Conesa, entre d’altres. La diada és un punt de trobada per a les persones que es veuen afectades per la celiaquia. A més de les activitats programades i de l’exposició de productes, l’Associació Celíacs de Catalunya llegirà un manifest per reclamar ajuts per normalitzar la vida de les persones que pateixen la intolerància al gluten. 
 
Han assistit a la trobada les següents empreses: Catalana Brasileira Comercial (Granollers); Catereasy (Granollers); Mas d’En Nogúes SCP (Maials); Embotits Mitjans (Olèrdola); Galetes Camprodon (Camprodon); Embotits Llania (Pobla de Segur); Xarcuteries Anton (Vilafranca de Penedès); Felnuti (Cerdanyola del Vallès); Forn Ricardera (Folgueroles); Xocolates Aynouse (Agramunt); Ta-Tung Platos Precocinados (L’Hospitalet de Llobregat); Frigorífics Esteve Riera (Sant Esteve d’en Bas); Nagual Alimentación (Barcelona); Luis Oliveras (Olot); Xoco-Ter (Manlleu); Estamariu (la Seu d’Urgell) i Cooperativa La Fageda (Santa Pau).
Trobareu més informació a www.consum.cat.

2  

Imatges

Distintius

Distintius 42

Foto de grup

Foto de grup 474

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 96