Segons estudis recents, la natura polifacètica de la crisi alimentària i la tendència a l’alça en el preu dels aliments en els últims anys podrien indicar una relativa escassetat, a curt termini, dels productes de primer consum. A més, tant la diversitat en els costos que es produeix d’un país a un altre com la pujada dels preus detectada entre 2007 i 2008 estan repercutint de manera diferent a cada estat de la Unió Europea. En els països endesenvolupament, per exemple, el fenomen ha generat més d’una inquietud ja que el cost dels aliments representa una proporció relativament elevada de les despeses totals dels consumidors.
En canvi, els mercats continuen indicant una volatilitat molt més accentuada en els productes que en els consumidors. Per tant, el debat sobre l’abast i les responsabilitats de la crisi alimentària estan posant en dubte l’actual política europea.
Amb l’objectiu de cercar mesures eficaces per a respondre a canvis que poden transcendir, no solament l’economia, sinó també els hàbits alimentaris de la població, un consorci de 13 socis europeus acaba de posar en marxa el projecte Transparency of Food Pricing (transparència dels preus dels aliments), TRANSFOP.
Acollit al Setè Programa marc (7PM) de la Unió Europea i amb un pressupost d’un milió d’euros, l’objectiu general és obtenir un major coneixement sobre els agents que determinen la fixació de preus i la seva transmissió dels canvis en els mateixos al llarg de la cadena alimentària europea. El punt de sortida de la recerca és l’estudi de les variacions que pateixen els preus durant les etapes intermèdies i de venda al detall en la cadena de producció del sector agroalimentari, a més de l’efecte en l’ajustament dels preus dels aliments en els diferents països comunitaris.
El consorci TRANSFOP compta, entre d’altres, amb la participació d’investigadors del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), fundació privada creada per la UPC i l’IRTA.
“Emprant metodologies diferents, però complementàries, i analitzant els sectors productius de diferents països europeus, la nostra missió és identificar els factors que determinen els processos de transmissió de preus en la cadena de producció agrícola”, declaraJosé María Gil, director del CREDA i coordinador del grup de treball que, en el marc del consorci TRANSFOP, es dedicarà a l’estudi d’aquest sector. “A partir de la comparació entre les diferents regulacions, estructures comercials i estratègies empresarials de cada país, esperem definir unes pautes que poden ajudar a prendre mesures polítiques adients per afavorir la competitivitat del sistema agroalimentària europeu, amb especial atenció a les PIMES”.
Al llarg dels tres anys de durada del projecte els investigadors interactuaran amb els protagonistes de cada baula de la cadena productiva amb l’objectiu d’elaborar conjuntament un possible pla d’acció que “permeti millorar la transparència dels preus dels aliments en cada país de la comunitat europea”, conclou el director del CREDA.




