Durant el primer quadrimestre de l’any 2011, les donació i els trasplantaments globals a Catalunya han augmentat gairebé un 20%.
 
A Catalunya es realitzen més de la meitat del total de trasplantaments renals procedents de donants vius de l’Estat.
 
Un sol donant al qual s’extreuen tots els òrgans pot donar 57 anys de vida a les diferents persones que reben un òrgan, cosa que millora la qualitat de vida de moltes persones que poden rebre una part dels seus teixits.
 
Com cada any, malalts, professionals i la societat en general mostren el seu agraïment als donants d’òrgans i teixits per a trasplantament el primer dimecres del mes de juny, que aquest any coincideix amb el dia 1 de juny. Un sol donant pot donar 57 anys de vida a diferents persones que reben un òrgan i a les que reben un trasplantament de teixits: còrnies, pell, ossos, tendons, artèries, vàlvules cardíaques, etc.
 
Segons les dades recollides per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), durant el primer quadrimestre de l’any 2011 la donació ha augmentat de manera important (19,4%%), sobretot la de donants en mort encefàlica, que ha augmentat un 42%. De la mateixa manera, la majoria de trasplantaments d’òrgans també s’ha incrementat (25% els renals, 49% els hepàtics i 31% els cardíacs). S’ha mantingut l’activitat del trasplantament de pàncrees i ha disminuït la de trasplantament pulmonar. El trasplantament renal procedent de donant viu s’ha mantingut estable. Actualment, a Catalunya es realitzen el 52% del total de trasplantaments renals procedents de donants vius de l’Estat, i va al capdavant de l’Estat pel que fa a trasplantaments encreuats i a trasplantaments encreuats que van començar amb la donació renal d’un “bon samarità”.
 
Des de l’any 1971, i fins a l’abril de 2010, a Catalunya s’han realitzat 16.594 trasplantaments, cosa que equival al 21% dels trasplantaments fets a l’Estat espanyol. D’aquests, 771 s’han practicat a receptors menors de 18 anys. Actualment, a Catalunya hi ha 26 hospitals autoritzats per a l’extracció d’òrgans i 8 per al trasplantament.
 
De l’any 1971 a 2010, a Catalunya s’han realitzat ja 16.594 trasplantaments d’òrgans, dels quals:
 
-       10.437 trasplantaments de ronyó
-       4.098 trasplantaments de fetge
-       1001 trasplantaments de cor
-       570 trasplantaments de pulmó
-       487 trasplantaments de pàncrees
-       1 trasplantament d’intestí
 
 
En trasplantament de teixits, des de l’any 1996 fins a 2010, el total de trasplantaments ha estat de 46.103. Pel que fa al trasplantament de progenitors de l’hematopoesi (TPH), des de l’any 1988 fins a 2010 el nombre total ha estat de 7.756.
 
 
El primer donant altruista va ser català
Fa sis anys l’OCATT va preveure que seria necessari el trasplantament procedent de donant viu per pal·liar el descens de donants en mort encefàlica, a causa de l’èxit dels programes de seguretat viària i del descens de les morts per malalties neurològiques i cardíaques.
 
A causa d’aquesta necessitat d’agilitar les llistes d’espera es va estimular la figura del donant viu anònim, és a dir, l’anomenat “bon samarità”. El primer altruista va ser català i va permetre la primera cadena de trasplantament renal procedent de donant viu a l’Estat.
 
Primer any de la campanya “Tot el que cal saber per donar vida”
L’educació i la conscienciació social constants sobre la donació són fonamentals. A Catalunya, aproximadament el 80% de les famílies consultades accedeix a la donació dels òrgans i teixits d’un familiar, perquè aquest hi havia manifestat la seva voluntat favorable, o bé perquè les famílies prenen la decisió en aquell moment. Encara hi ha, però, un percentatge elevat que s’hi nega.
 
A fi de fer arribar tota la informació necessària per decidir sobre la donació, el maig de 2010 es va presentar el projecte socioeducatiu “Tot el que cal saber per donar vida”, promogut per l’Organització Catalana de Trasplantaments. La campanya s’ha desenvolupat durant un any, amb el suport i la col·laboració dels coordinadors de trasplantaments de Catalunya i de voluntaris de les associacions de pacients trasplantats de Catalunya.
 
S’han dut a terme sessions educatives en centres cívics, escoles, ajuntaments de nombroses localitats catalanes, i s’han recollit enquestes per tal de valorar els coneixements previs i adquirits en aquestes sessions.
 
En nom dels pacients trasplantats i dels professionals de Catalunya agraïm als donants i a les seves famílies el seu gest altruista i solidari. Agraïm també als Mossos d’Esquadra, al SEM, a l’Aeroport de Barcelona, a les companyies aèries i a la resta d’institucions i professionals que participen en el procés, el seu compromís amb el trasplantament a Catalunya.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Presentació Dia del Donant

Presentació Dia del Donant
PPT | 1259