Fernández Bozal inagura la IV Jornada de Justícia Penal Universal i Internacional al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia
justícia
 
La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha inaugurat aquest matí la IV Jornada de Justícia Penal Universal i Internacional, que té lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), en la qual també han participat el president del Col·legi d’Advocats Penal Internacional, Luis del Castillo, el vicedegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Eudald Vendrell, i la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Roser Bach.
 
Fernández Bozal ha destacat la importància d’aquesta institució per a la “universalització de la justícia” i ha posat com a exemple el cas de Líbia. La titular de Justícia s’ha referit a l’anunci que ha fet el fiscal en cap de la CPI, Luis Moreno Campo, de dur el coronel Gadafi davant d’aquesta Cort. En aquest sentit, ha recordat que la Cort Penal Internacional ha fet una crida als advocats àrabs perquè s’inscriguin a la llista d’advocats habilitats per actuar a la seva jurisdicció i ha remarcat que en aquesta llista ja hi figuren més de cinc advocats catalans.   
 
Així mateix, s’ha referit al procés penal contra Thomas Lubanga (el Congo) que se segueix davant de la CPI –aspecte que també s’aborda a la Jornada d’avui- i que mostra punts de vista diferents entre la fiscalia i la defensa en relació amb la confidencialitat de determinats testimonis i intermediaris. Perquè els judicis internacionals siguin justos, es necessiten bons professionals –ha dit la consellera-, i cal donar una bona formació a tots els futurs operadors jurídics perquè estiguin capacitats per defensar, acusar, judicar i impartir una justícia imparcial que sigui veritablement útil per a la humanitat.
 
Durant la Jornada també s’ha donat a conèixer la Guia d’accés de les víctimes a la Cort Penal Internacional. Per a la consellera, aquesta eina dóna resposta a la necessitat que les víctimes, els seus representants i les organitzacions no governamentals coneguin les vies per arribar a les jurisdiccions internacionals. En un món globalitzat i multicultural –ha remarcat la consellera- les víctimes dels conflictes internacionals i ètnics “poden ser a prop nostre i ser els refugiats de les nostres ciutats”. La globalització també significa, doncs, enfortir el dret penal internacional –ha puntualitzat.