
Carme Ruscalleda apadrina aquesta nova variant que també inclou patés i vinagres, en un acte que va comptar amb el director general de PRODECA, Ferran Bienert
La Cooperativa de Cambrils va presentar ahir dijous, 9 de juny, a Barcelona, el seu nou oli verge extra Mestral, una nova gamma de productes que es completa amb patés d’olives arbequines i vinagres de vi negre de la varietat de la garnatxa. L’acte va comptar amb la presència del director general de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Ferran Bienert, i de la prestigiosa cuinera Carme Ruscalleda, usuària habitual dels productes de la Cooperativa de Cambrils a l’hora de preparar els seus prestigiosos plats, així com de prop de 250 representants dels sectors de la restauració, hoteleria i distribució.
La nova gamma Mestral, és una aposta dels prop de 400 productors de la Cooperativa de Cambrils que han volgut dotar de valor afegit els seus productes. En concret, en aquest cas, els clients han pogut conèixer les partides d’olives d’on prové el seu oli i totes les seves característiques a través d’un nou procés de traçabilitat. Com va explicar el director general de la Cooperativa, Ferran Sarasa, un dels secrets “és que les olives són molturades el mateix dia i en aquest procés s’utilitza exclusivament mitjans mecànics amb uns escrupolosos controls”.
La Cooperativa de Cambrils cultiva més de 150.000 olivers de la varietat de l’oliva arbequina, principal varietat autòctona de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, que va ser fundada el 1902 i ha estat una gran influència en l’ajut al posicionament del municipi com a una destinació gastronòmica a Catalunya i a la resta de l’estat.
El nou oli Mestral té un perfil afruitat intens d’oliva, amb unes notes que recorden els fruïts madurs. S’hi percep també notes de poma, plàtan madur i ametlla, apareixent notes verdes de fulla verda i aromes secundaris de fonoll i nous verdes. En boca, dolç i ametllat, lleugerament amarg i una mica picant però molt equilibrat.
De Cambrils a la Torre Eiffel
La Cooperativa de Cambrils destina un 18% de la seva producció a l’exportació. A banda dels principals països de la Unió Europea (UE), els olis de Cambrils es poden trobar a Estats Units i al Japó. A França, establiments com les Galeries Lafayette, el restaurant Le Roland-Garros o el restaurant Jules Verne de la Torre Eiffel ofereixen els seus productes.
Premi al millor oli espanyol
L’esforç dels productors per a millorar el producte any rere any s’ha vist recompensat amb l’assoliment de destacats premis. En dues ocasions, al 2006 i 2008, ha estat guanyador del Premi al Millor Oli d’Espanya, atorgat pel Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), així com d’altres distincions a Los Ángeles County Fair (Los Angeles), Saló Internacional de París (Paris), Terraolivo (Israel) i Expoliva (Jaén).
1