En relació a les declaracions del secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures del ministeri de Foment, senyor Victor Morlán, manifestant la impossibilitat que la Generalitat canviï Renfe per una altra operadora, adduint la necessitat a un canvi legislatiu previ, el departament de Territori i Sostenibilitat manifesta:
El 29 de desembre de 2009, l'Administració General de l'Estat i la Generalitat van signar un acord per traspassar la titularitat dels serveis de Rodalies. Aquest acord, basat en les competències establertes a l'Estatut de Catalunya, tenia per objectiu millorar la gestió del servei per donar una millor qualitat als ciutadans de Catalunya.
Un dels acords que sustentaven el traspàs era la possibilitat que la Generalitat decidís lliurament quin havia de ser l'operador ferroviari de Rodalies a partir de l'1 de gener de 2012. En l'acord polític de 21 de juliol de 2009, el seu punt 2 apuntava textualment: "en el cas que no es renovi el contracte programa o qualsevol de les parts desisteixi de la negociació amb un preavís d'almenys 3 mesos es prorrogarà automàticament l'actual contracte programa fins el 31 de desembre de 2011, data en la que els mitjans contemplats en l'apartat anterior es traspassaran a la Generalitat, que, en conseqüència es subrogarà en tots els drets i obligacions fins llavors corresponents a la AGE o a Renfe Operadora, i, específicament, en els que afecten als treballadors afectats pel traspàs".
És a dir, que ja es preveia explícitament la possibilitat de subscriure contractes-programa amb altres operadores que no siguin Renfe.
En l'acord de traspàs de 29 de desembre de 2009, en l'apartat B. Funcions que assumeix la Generalitat de Catalunya, en el seu punt 2, apartat C es parla de les empreses de transport ferroviari, en l'apartat G es parla de les empreses operadores i en l'apartat H de qualsevol empresa de transport ferroviari. És a dir, que en cap cas es parla exclusivament de Renfe.
Finalment, l'acord complementari número 1 d'aquest mateix acord preveu, en el seu paràgraf tercer, el següent :
Finalment, ambdues Administracions es comprometen a promoure els canvis legislatius corresponents per adaptar la normativa reguladora del sector ferroviari a les previsions de la normativa europea i al repartiment constitucional i estatutari de competències vigent, amb la finalitat que l'adaptació pugui produir-se durant el termini d'un any desprès de materialitzat el traspàs.
En conseqüència, es parla explícitament de modificar la legislació espanyola en el termini d'un any per tal de permetre a la Generalitat escollir lliurement l'operador de Rodalies.
Efectivament, Europa preveu redactar una normativa europea de liberalització relativa al sector ferroviari de viatgers. De moment, no s'ha desenvolupat. No obstant, diversos països han liberalitzat la gestió del transport ferroviari de rodalies, com ara Regne Unit, Alemanya, Dinamarca o Suècia.
Per tot plegat és injustificable la invocació a la legislació europea que fa l'Estat. Correspon a cada estat legislar. A Espanya, la llei 39/2003 del sector ferroviari no preveu cap altre operador que no sigui Renfe. Per això a l'acord polític i de traspàs preveia el canvi legislatiu en el termini d'un any des que es va materialitzar el traspàs. És a dir, que a data 1 de gener de 2011, ja s'havia d'haver produït el canvi legislatiu. De fet, en les tres reunions que hem mantingut en els darrers mesos amb el ministeri de Foment, hem demanat amb insistència aquest canvi legislatiu.
En conseqüència, el Govern de la Generalitat exigeix una rectificació immediata per part del ministeri de Foment i demanem formalment que es tramiti la modificació legislativa amb caràcter d'urgència al Congrés de Diputats.
1