El Govern garanteix la protecció dels menors durant el règim de visites de progenitors i familiars

El Govern garanteix la protecció dels menors durant el règim de visites de progenitors i familiars

query_builder   21 juny 2011 13:48

event_note Nota de premsa

El Govern garanteix la protecció dels menors durant el règim de visites de progenitors i familiars

 
  • El Consell Executiu ha aprovat el Decret que regula els Serveis Tècnics de Punt de Trobada, un recurs que té com a objectiu atendre i prevenir la conflictivitat familiar en un lloc neutral i transitori amb personal qualificat
  • Actualment hi ha 20 Serveis Tècnics de Punt de Trobada en 17 municipis catalans que el 2010 van atendre més de 1.600 menors
El Govern garanteix la protecció dels menors en situació de conflictivitat familiar durant els règims de visites dels seus progenitors o familiars. El Consell Executiu ha aprovat aquest matí el Decret que regula els Serveis Tècnics de Punt de Trobada, un servei públic temporal que forma part de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral i que té com a objectiu normalitzar la relació i la comunicació dels menors amb els seus progenitors i familiars en cas de separació o divorci o quan l’Administració n’assumeix la tutela. Actualment hi ha 20 Serveis Tècnics de Punts de Trobada en 17 municipis catalans, que any rere any han vist incrementar el nombre de casos derivats. De fet, s’ha passat dels 465 menors atesos l’any 2005 als 1.668 de 2010.
 
El Servei Tècnic de Punt de Trobada ofereix un espai de mediació neutral i transitori amb personal qualificat amb l’objectiu de garantir el dret dels infants a relacionar-se amb els seus progenitors o familiars. Segons el Decret, caldrà garantir aquest dret de comunicació mentre persisteixi la situació de conflictivitat, així com també vetllar pel benestar emocional del menor i preservar-lo de la relació conflictiva o de qualsevol tipus de violència de les persones adultes, i en especial de la violència masclista.
 
El Servei estarà format per un equip de professionals multidisciplinar (psicòlegs, educadors socials i/o treballadors socials) que atendrà únicament els casos derivats dels jutjats i tribunals competents, dels òrgans amb competència en matèria de protecció a la Infància i l’Adolescència o dels centres d’intervenció especialitzada de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral a les dones en situació de violència masclista.
 
Els serveis de mediació que ofereix són els següents:
 
  • Visites tutelades. En situacions d’alt risc per als menors, hi haurà la presència constant d’un professional a l’interior de la sala i la visita tindrà una durada màxima d’una hora. Aquest tipus de visita és de caràcter excepcional i s’ha de plantejar i assolir els objectius fixats en un curt període de temps. Si no hi ha una evolució favorable, cal suspendre la utilització del servei.
  • Visites supervisades. L’observació per part del professional es pot dur a terme dins o fora de la sala. Es tracta de situacions de menor risc per als menors i són de caràcter habitual. En aquest cas, les visites poden ser de fins a dues hores.
  • Serveis d’intercanvi. A banda de les visites, també oferiran serveis d’intercanvi per facilitar el lliurament i la recollida del menor sota la supervisió de personal tècnic.
 
En el cas de les visites, la persona adulta no podrà sortir en cap cas a l’exterior de les instal·lacions amb el menor.
 
 
Perfil dels professionals
 
El Decret aprovat avui regula les funcions del Servei, les prestacions, els drets i deures dels usuaris i les normes comunes de funcionament. També determina el perfil dels professionals. Així, el Servei haurà de comptar obligatòriament amb una persona que assumeixi les funcions de coordinació i un equip de professionals amb funcions de tècnic de caràcter multidisciplinar que estarà format per psicòlegs, educadors socials i/o treballadors socials. Podrà comptar també amb el suport addicional d’un professional de l’àmbit jurídic, amb funcions d’assessorament.
 
El nombre de professionals dependrà del volum de casos que atengui el Servei i del seu horari de funcionament. El mínim serà de quatre persones de dues disciplines diferents, de les quals almenys dues hauran de tenir la titulació superior en psicologia.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined