event_note Nota de premsa

President Mas: "Tota la capacitat d'atracció que té una cuina de primera línia com és avui la cuina catalana té una traducció econòmica directa"

El president Mas i el president de l'Institut d'Estudis Catalans fullejant el Corpus del Patrimoni Culinari Català
El president Mas i el president de l'Institut d'Estudis Catalans fullejant el Corpus del Patrimoni Culinari Català
  • El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la presentació del Corpus del Patrimoni Culinari Català, l’inventari més complet fet fins ara de la gastronomia tradicional catalana
  • El president ha assegurat que “el fet que la nostra gastronomia avanci també va directament relacionat que la nostra pagesia avanci”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat aquesta tarda l’efecte positiu de la gastronomia en l’economia assegurant que “tota la capacitat d’atracció que té una cuina de primera línia com és avui la cuina catalana té una traducció econòmica directa”. I, en aquests moments, ha subratllat “té una directa relació amb allò que necessita el país: que hi hagi estímuls econòmics de tota mena”.

En aquest sentit, el president ha assegurat que “el fet que la nostra gastronomia avanci també va directament relacionat que la nostra pagesia avanci”, ja que, tal i com ha explicat, ens trobem “en un moment clau i en certa mesura crític a nivell de país en aquest sentit, perquè de la mateixa manera que tenim un camp molt ric, el tenim també envellit i amb problemes per situar bé les produccions als mercats”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes afirmacions durant l’acte de presentació del Corpus del Patrimoni Culinari Català, una obra que recull més de 1.100 receptes de la cuina tradicional catalana i que és l’inventari més complet fet fins al moment sobre la nostra gastronomia.

El president Mas ha subratllat el bon moment que viu actualment la cuina catalana, una mostra, ha dit, d’orgull per al país, i ha remarcat que “la nostra cultura i la nostra identitat, dins la qual hi ha la gastronomia, són un estímul, un bon ambaixador per situar Catalunya al món, que és un dels grans projectes que hem d’intentar realitzar els propers temps”. En aquesta projecció internacional, el president ha remarcat que a Catalunya “li interessa molt subratllar aquests aspectes de personalitat pròpia que ens permeten situar-la al món com una cultura pròpia i diferenciada”.

Durant l’acte, que ha tingut lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, el president ha reivindicat que no només s’ha presentat un llibre de cuina, sinó “alguna cosa que té molt a veure amb aspectes essencials del que ha de ser la Catalunya d’avui i la del demà”. Així, el president s’ha referit als valors d’”imaginació, creativitat, innovació, i també paciència i constància” que caracteritzen la nostra cuina com a valors que al nostre país li interessen de forma primordial.

El president s’ha mostrat confiat que, igual que fa uns mesos el món dels castells va aconseguir que la UNESCO el declarés patrimoni cultural immaterial de la humanitat, “aconseguirem el reconeixement a nivell internacional de la cuina catalana”.

Artur Mas ha volgut acabar l’acte recordant que, malgrat que “tenim molts motius de preocupació i fins i tot de queixa, confusió, desconcert i desconfiança, no hem d’oblidar que la millor tradició catalana, i això val per a la cuina, és aquella que resa que molt sovint aquest és un país que amb poc ha fet molt”.

El Corpus del Patrimoni Culinari Català, editat per l’IEC i publicat per l’editorial La Magrana, és el receptari més exhaustiu dels plats tradicionals de la cuina catalana. S’hi han recopilat 1.136 receptes numerades i ordenades alfabèticament.

El llibre és fruit de més de vuit anys d’investigació i representa el primer pas per demanar de forma oficial a la UNESCO que declari la gastronomia catalana patrimoni cultural immaterial de la humanitat. A més d’experts de prestigi internacional, en la seva elaboració hi han participat cuiners de més de 400 restaurants i particulars d’arreu del país.