El Govern aprova els preus públics universitaris i crea el primer fons de beques  propi de Catalunya

El Govern aprova els preus públics universitaris i crea el primer fons de beques propi de Catalunya

query_builder   12 juliol 2011 14:18

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els preus públics universitaris i crea el primer fons de beques propi de Catalunya

 
  • La matrícula augmentarà un 7,6% i el 25% de l’increment es destinarà al primer fons de beques propi de Catalunya
  • El nou sistema de beques vol afavorir els estudiants amb rendes baixes i premiar el rendiment acadèmic
  • Per primer cop es permetrà el pagament fraccionat de la matrícula en mensualitats
 
El Govern ha aprovat avui el decret de preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per al curs 2011-2012. Els preus experimenten un augment del 7,6% i s’ajusten als límits fixats el 3 de maig passat per la Conferència General de Política Universitària estatal, que va establir una pujada màxima equivalent a l’IPC (3,6%) més 4 punts. Els nous preus també van rebre el 30 de juny passat el vistiplau unànime de la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya.
 
Actualment, els alumnes universitaris paguen de mitjana l’11,4% del cost total dels seus estudis. Gairebé 9 de cada 10 euros que costa una carrera universitària els aporta l’Administració. Per corregir aquest desequilibri, el Govern proposa un increment de l’IPC més 4 punts percentuals (en total, doncs, del 7,6%) pels estudis de grau. Aquest augment es tradueix en un increment per curs d’entre 65 i 100 euros (uns 8 mensuals) segons l’experimentalitat de l’estudi. En el cas dels màsters, l’increment de taxes proposat és el de l’IPC. Enguany, es permetrà el pagament fraccionat mensualment de la matrícula.
 
Primer sistema de beques propi
La gran novetat d’enguany és que amb el 25% de la recaptació que s’obtingui dels 4 punts percentuals per sobre de l’IPC, el Govern de la Generalitat crearà el primer sistema de beques propi de Catalunya. Les beques es plantegen amb una doble finalitat. D’una banda es vol garantir l’equitat del sistema ajudant els estudiants amb rendes més baixes a través de les beques “Equitat”. De l’altra, es vol premiar l’excel·lència i el rendiment acadèmic mitjançant les beques al “Rendiment Acadèmic”.
 
Aquesta nova política de preus forma part de les línies estratègiques que incorpora el document de ‘Bases d’un nou model universitari’ i que han de servir per enfortir el paper del sistema universitari català juntament amb la reestructuració de la programació acadèmica, el nou model de personal acadèmic, l’impuls dels serveis comuns, el nou sistema de governança i el paper de les universitats com a motors de desenvolupament del país.
 
Recàrrecs per a segones i successives matrícules
En les assignatures matriculades per segona vegada es mantindrà el coeficient multiplicador d’1,5 al preu del crèdit i s’incrementarà el coeficient per a les assignatures matriculades per tercera o més vegades, que passarà de l’1,8 al 3. Aquesta mesura no té afany recaptatori sinó que pretén incentivar l’estudiant perquè realitzi una matriculació responsable i millorar la seva eficiència i el seu rendiment acadèmic.
 
El decret també estableix una sèrie d’exempcions amb la finalitat de garantir l’accés a la universitat a persones de determinats col·lectius com ara les pertanyents a famílies nombroses, els estudiants amb matrícules d’honor i premi extraordinari, les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%, els majors de 64 anys, les víctimes d’actes terroristes i de violència de gènere, i les famílies monoparentals.
 
Pel que fa als preus corresponents a la prestació de serveis acadèmics de caràcter administratiu, com ara l’expedició de títols acadèmics, la prova d’aptitud per a l’homologació de títols estrangers o l’estudi per a l’homologació de títols estrangers, s’incrementen d’acord amb l’IPC.
 
Finalment, el preu dels doctorats adaptats a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), es desglossarà en dos conceptes de manera que la lectura i defensa de la tesi es podrà abonar en un únic pagament durant el curs acadèmic en què es defensi la tesi doctoral.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined