El secretari del Govern, Germà Gordó, ha presidit l’acte de lliurament dels ajuts per realitzar estudis internacionals que anualment atorga el Patronat Catalunya Món, on ha assenyalat que en un món globalitzat en què la internacionalització i la projecció exterior són una prioritat no només dels governs, sinó també de la societat civil i dels móns empresarial i universitari, és d’una importància cabdal comptar amb un cos de professionals amb una sòlida formació en estudis internacionals.
 
A l’acte també han participat el secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa, la secretària general del Patronat, Roser Clavell, Antoni Millet, vicesecretari de la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis, i Christian Lequesne, director del Center for International Studies and Research (CERI/CNRS) de Sciences Po de París.
 
Durant la seva intervenció, el secretari del Govern ha destacat que «Els becaris d’ara són els futurs professionals que contribuiran a fer de Catalunya un país exportador no només de béns sinó també de tot allò en què destaca a nivell mundial: recerca, gastronomia, esport, arquitectura, àmbits en què tenim referents universals». En aquest sentit, Gordó ha manifestat que aquests joves «són els futurs professionals que contribuiran a fer de Catalunya un país exportador» i ha remarcat que «La mentalitat exportadora és un dels fonaments sobre el qual s’ha de construir la diplomàcia pública d’un país. Com és percebut un país a l’exterior té implicacions sobre la capacitat d’aquest país per atraure inversions, turisme, talent».
 
Les beques del Patronat són, doncs, una eina més per afavorir la formació d’un cos d’especialistes en estudis internacionals que de ben segur podran servir al país des de diferents àmbits i perspectives. Perquè, tal com ha recordat la secretària general del Patronat, Roser Clavell, «hi ha dues qüestions clau per superar amb èxit el moment econòmic en què ens trobem, una és la internacionalització, sortir al món, i l’altra és la formació, sense ella és impossible avançar». Ha afegit que un dels objectius de la institució que dirigeix és dotar de talent la nostra societat i el seu retorn en benefici del país.
 
De la mateixa manera, el secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa, ha destacat que «una de les línies bàsiques per al futur del país està en la internacionalització de la seva societat i economia fet que ens permetrà ser un país de futur, d’excel·lència». Per assolir aquesta fita «necessitem capital humà avesat en les relacions internacionals». En aquest sentit, ha destacat que les beques del Patronat estan complint a assegurar aquest capital.
 
Per la seva part, en el decurs de la conferència sobre “Pot Europa disposar d’una diplomàcia comuna?", que ha pronunciat Christian Lequesne, ha fet palesa la importància que en un context global la Unió Europea ha de fer un esforç suplementari en l’àmbit de la diplomàcia, perquè la pau que ha assolit el continent europeu s’ha d’exportar com a model a la resta del món, sent conscients, però, que no és un model que ha estat acceptat globalment.
 
Els ajuts per realitzar estudis internacionals formen part del programa de beques del Patronat Catalunya Món, i compten amb el patrocini de la Federació Catalana de Caixes d'Estalvis (en la seva 29a convocatòria) i el suport de la Diputació de Girona i els ajuts "Maria Rúbies", amb el patrocini de la Diputació de Lleida (23a convocatòria) tenen com a objectiu facilitar que joves llicenciats catalans ampliïn la seva formació sobre integració europea i estudis internacionals en qualsevol universitat d’arreu del món, tot oferint ajut un ajut econòmic per realitzar cursos de màster o postgrau d’àmbit internacional. Al llarg d’aquests vint-i-vuit anys han fet possible la formació de més 230 joves llicenciats en diverses especialitats.