·        Aquesta tarda es tanquen les jornades amb les sessions ‘Impactes de la nova ciència en la cultura contemporània’ i ‘Estratègies de finançament’
 
Les taules ‘Cultura digital’ i ‘Comunicació i cultura’ han obert aquest matí la darrera jornada de les III Reflexions Crítiques. Canvis de paradigma: reptes i oportunitats de la Cultura, que aquests dies reuneixen una seixantena de representants de diferents sectors culturals i socials amb l’objectiu recollir les seves impressions i propostes sobre l’estat actual de la cultura catalana.
 
La taula ‘Cultura digital’ ha aplegat Roberta Bosco, Ernest Folch, Joan Fontcuberta, Vicent Partal, Màrius Serra, i Lluís Reales, que ha fet de relator de la taula. Els ponents han debatut sobre les possibilitats que ofereix la cultura digital pel que fa a espais d’innovació, de distribució, d’audiències i de democratització de la creació.
 
Sobre el futur de la cultura digital, Bosco ha alertat del perill que les noves generacions es converteixin en “analfabets informàtics” atès que només utilitzaran “grans plataformes homogeneïtzadores”, mentre que Partal ha mantingut que el món digital català “ha d’innovar constantment o corre el perill de quedar-se enrere". Fontcuberta ha destacat que la tecnologia digital “afavoreix la creativitat, però també la vulgaritza”.
 
Els ponents també han reflexionat sobre finançament de projectes culturals. En aquest sentit, Folch ha reclamat un efecte corrector per part de l’Administració: “No pot ser que qui té el 70% del mercat rebi el 70% dels ajuts”. Fontcuberta, d’altra banda, ha reclamat “afavorir una pràctica artística crítica i no necessàriament comercial” i ha apuntat que la cultura “necessita inversions, no subvencions”.
 
Reales ha ressaltat que avui la cultura “es pensa localment però ha d’actuar globalment” i ha qüestionat que la digitalització sigui “sinònim de qualitat per se”. Serra, d’altra banda, ha afirmat que al món digital “la hipocresia és central” i que és “el món de la màscara i del gerundi perquè tot està passant i tot és mentida”, mentre que Folch ha reclamat que la cultura digital tingui “voluntat trencadora”.

Fotografia de la segona taula del matí
En la segona taula del matí, Comunicació i cultura’, Mònica Huguet, Miquel de Moragas, Marçal Sintes, David Vidal i David Barba, relator del debat, han debatut sobre la funció dels media en la difusió i sobre com Internet ha canviat el paper dels mitjans de comunició en la transmissió d’informació.
 
Francesc de Moragas ha apuntat que la gran aposta de la cultura “és coordinar tots els actors que produeixen continguts per enriquir la memòria digital” i ha lamentat que “la lògica de producció de la informació no s’adapta a les lògiques de la creativitat i de la producció”.
 
Sobre el paper dels media en la societat, Sintes ha apuntat que tant el mitjans públics com els privats “tenen una responsabilitat pública perquè tots tenen un deure amb el sistema democràtic”
 
Vidal ha reflexionat sobre el periodisme en l’actualitat: “El talent, l’individualisme i la independència cotitzen a la baixa als mitjans de comunicació”, ha declarat. També ha reclamat “sortir al carrer i fer periodisme de debò” per saber què pensen els joves.
 
Huguet ha donat el seu punt de vista des de la seva experiència a Televisió de Catalunya: “A TV3 no fem molts programes sobre cultura, però sí molts programes culturals en sí mateixos”, ha afirmat.
 
Podeu consultar les sessions ja celebrades a través del web del Departament de Cultura http://cultura.gencat.cat/reflexionscritiques i a través l’etiqueta de twitter #reflexiocultura.
 
Aquesta tarda es tanquen les III Jornades de Reflexions Crítiques amb les sessions ‘Impactes de la nova ciència en la cultura contemporània’ i ‘Estratègies de finançament’.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de la taula 'Cultura digital'

Fotografia de la taula 'Cultura digital'
JPG | 4540

Fotografia de la taula 'Comunicació i cultura'

Fotografia de la taula 'Comunicació i cultura'
JPG | 4569