Els consellers Cleries i Mena han recordat avui que la voluntat del Govern és “tornar a l’esperit original de la Renda Mínima d’Inserció, que és afavorir la integració de les persones amb la combinació de la prestació bàsica amb un pla individual d’inserció i reinserció social i laboral”.
En la seva compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament, els consellers han denunciat que amb el pas del temps i a causa d’una mala gestió de l’anterior govern tripartit, aquest programa s’ha anat desvirtuant i, segons Cleries, la RMI “ha acabat sent una paga per a moltes persones que s’han vist fora del mercat laboral”. Per aquest motiu, era necessari identificar tots els usuaris i descobrir els casos de frau “per garantir que les prestacions econòmiques de l’àmbit social es gestionin bé”. En aquest sentit, Mena ha insistit que calia “normalitzar i actualitzar la base de dades per poder fer de forma efectiva la política de reinserció social i laboral". Un dels exemples que ha posat el conseller d’Empresa i Ocupació és que la llei especifica que els destinataris de la RMI estan obligats a comunicar els canvis de situació personal i patrimonial, com ara el domicili, però que ha estat arran d’aquesta mesura que més de 2.600 persones han comunicat un canvi de domicili.
Segons dades del Departament d’Empresa i Ocupació, un total de 27.828 persones ja han fet efectiu el xec (80,79%) i 6.707 persones (19,42%) encara no l’han anat a cobrar. El conseller Mena ha aclarit que s’analitzarà de forma individualitzada tots els casos de les persones que encara no han anat a cobrar el xec, tot i que ha avançat que “ens hem trobat casos de gent que viu fora de Catalunya, gent que ha canviat de domicili, gent que ha mort...”.
Per la seva part, el conseller de Benestar Social i Família ha reiterat el compromís del Govern en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i ha dit que “aquesta voluntat de servei a les persones, als col·lectius més vulnerables, no està en cap cas renyida ni amb el control ni amb l’eficàcia i eficiència que els recursos es destinin bé a qui els necessita” i ha afegit que “l’èxit del programa no és romandre en ell sinó sortir-ne”. Cleries també ha volgut recordar que el tripartit ja tenia la intenció de reformular el PIRMI però que mai ho va fer.
A banda d’aquesta mesura, el Govern està revisant durant els mesos d’agost i setembre 20.000 expedients, de forma individualitzada, amb l’objectiu de validar la seva situació actual. Un cop normalitzades les dades dels perceptors, el Govern treballarà per incloure el màxim nombre de persones possible provinents de la RMI en els futurs plans d’ocupació que es vehiculen a través del Servei d'Ocupació de Catalunya, així com també potenciar les empreses d’inserció com a element clau de les polítiques actives vinculades a aquesta renda.
Per la seva part, Cleries ha explicat que des del Departament de Benestar Social i Família, juntament amb entitats socials i municipalistes, s’està treballant per abordar els nous reptes en contra la pobresa. Amb aquesta intenció s’ha creat un subgrup que tracta específicament quines podrien ser les millores a aplicar per tal de millorar l’eficiència de la RMI. Tot i que les conclusions del grup no es presentaran fins la tardor, Cleries n’ha avançat algunes com: prioritzar la derivació dels beneficiaris amb problemàtiques laborals a polítiques actives d’ocupació i nous processos formatius, evitar la cronificació, permetre la simultaneïtat del treball a temps parcial amb la corresponent prestació i possibilitar la simultaneïtat de treball i formació.