El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, presidirà aquesta tarda el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2010, i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2010, al Palau de la Generalitat.
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Hèctor Galizia Llobet, pastisser de Terrassa. Galizia té una excel·lent trajectòria professional, i ha creat un negoci familiar de pastisseria en què treballa creant, adaptant i recuperant diferents elaboracions de pastisseria, especialment les vinculades al món de la neula.
Per primera vegada, el Departament ha concedit un accèssit al finalista, que ha estat Enric Rosell Gili, cansalader-xarcuter de l’Ordal. Enric Rosell Gili, té com a objectiu prioritari recuperar receptes antigues d’embotits utilitzant la màxima qualitat de les carns emprades i dels ingredients i la mínima quantitat d’additius possible. Concretament, ha fet un treball important amb la botifarra catalana sense additius sintètics.
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural va crear el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta setena convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 6.000 euros, 4.000 per al premiat i 2.000 per al finalista.
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol•licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari; desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l’Administració; hagin treballat de manera destacada en qualsevol de les actuacions descrites anteriorment, i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquestes actuacions, resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.
En el decurs de l’acte, també es lliuraran 32 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2010, dels quals deu són flequers, deu pastissers, vuit cansaladers-xarcuters, dos xurrers i dos formatgers que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària. Per demarcacions, tretze pertanyen a les comarques de Barcelona, sis a les de Lleida, nou a les de Girona, tres a les de Tarragona i una a les de les Terres de l’Ebre.
Es consideren mestres artesans/es alimentaris/àries aquells qui compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans/es alimentaris/àries durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà/ana alimentari/ària.
Relació de diplomes:
|
NOM
|
OFICI
|
POBLACIÓ
|
COMARCA
|
|
Germà Casals
|
Pastisser
|
Sant Boi de Llobregat
|
Baix Llobregat
|
|
Francesc Xavier Casanovas
|
Cansalader-xarcuter
|
Terrassa
|
Vallès Occidental
|
|
Jordi Civit
|
Forner
|
Barcelona
|
Barcelonès
|
|
Joan Garriga
|
Forner
|
Malgrat de Mar
|
Maresme
|
|
Josep Grados
|
Cansalader-xarcuter
|
Santa Margarida de Montbui
|
Anoia
|
|
José Martínez
|
Xurrer
|
Santa Coloma de Gramenet
|
Barcelonès
|
|
Joan Muntada
|
Pastisser
|
Castellar del Vallès
|
Vallès Occidental
|
|
Jaume Oms
|
Pastisser
|
Arenys de Munt
|
Maresme
|
|
Ramon Prat
|
Forner
|
Mollet del Vallès
|
Vallès Oriental
|
|
Joan Roig
|
Pastisser
|
Barcelona
|
Barcelonès
|
|
Joan Ros
|
Xurrer
|
la Palma
|
Baix Llobregat
|
|
Jordi Vivet
|
Cansalader-xarcuter
|
Sentmenat
|
Vallès Occidental
|
|
Anna Boix
|
Fornera
|
Barcelona
|
Barcelonès
|
|
Jorge Fernández
|
Pastisser
|
Girona
|
Gironès
|
|
Ángel García
|
Pastisser
|
Figueres
|
Alt Empordà
|
|
Jaume Ill
|
Cansalader-xarcuter
|
Banyoles
|
Pla de l’Estany
|
|
Joaquim Martell
|
Formatger
|
Fonteta
|
Baix Empordà
|
|
Josep Oliveras
|
Forner
|
Riudarenes
|
Selva
|
|
Albert Planagumà
|
Cansalader-xarcuter
|
Olot
|
Garrotxa
|
|
Ignasi Salamo
|
Forner
|
Campdevànol
|
Ripollès
|
|
Albert Vidal
|
Forner
|
Sant Joan les Fonts
|
Garrotxa
|
|
Pere Vilanova
|
Cansalader-xarcuter
|
Tortellà
|
Garrotxa
|
|
Antoni Ampurdanés
|
Forner
|
Torregrossa
|
Pla d’Urgell
|
|
José Ignacio Báez
|
Formatger
|
Sort
|
Pallars Sobirà
|
|
Josep Miquel Canut
|
Forner
|
Vilaller
|
Alta Ribagorça
|
|
Jordi Pallarés
|
Pastisser
|
Oliana
|
Alt Urgell
|
|
Maria Teresa Pinós
|
Cansalader-xarcuter
|
Ponts
|
Noguera
|
|
Joaquim Ribes
|
Pastisser
|
Torrefarrera
|
Segrià
|
|
Arend Werner
|
Cansalader-xarcuter
|
Tarragona
|
Tarragonès
|
|
Jordi Puig
|
Pastisser
|
Reus
|
Baix Camp
|
|
Enrique Sabater
|
Pastisser
|
l’Ampolla
|
Baix Ebre
|
|
Juan Manuel Ulloa
|
Forner
|
Tarragona
|
Tarragonès
|




