L’any 2010 els hospitals catalans van atendre 69 persones amb símptomes d’intoxicació per bolets.
A Catalunya, es poden trobar moltes espècies comestibles, però també n'hi ha un centenar que són tòxiques i fins i tot mortals.
Com cada any, amb l’arribada de la tardor, una gran part de la població surt a collir bolets als boscos. Aquesta pràctica sovint es fa de forma indiscriminada, la qual cosa propicia intoxicacions quan no es distingeixen les espècies comestibles de les perilloses. Per això, des del Departament de Salut es promouen consells preventius i recomanacions per al consum moderat i segur de bolets.
L’any 2010 els hospitals catalans van atendre 69 persones amb símptomes d’intoxicació per bolets. Tot i que no va morir cap dels afectats, 54 van haver de ser ingressats. Molts van rebre l’alta abans dels tres dies, però alguns van estar hospitalitzats tres setmanes. La majoria dels intoxicats eren de la província de Girona i només un residia fora de Catalunya. A més, entre els afectats hi havia 36 homes i 33 dones, tots ells d’una edat mitjana de 50 anys.
En cas d’intoxicació, la simptomatologia varia segons l’espècie que l’ha produïda però els efectes més comuns són: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma... Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver ingerit els bolets; tanmateix, les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d’unes 8 o 10 hores.
Davant dels primers símptomes, es recomana anar immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que la seva eficàcia depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï. Per aquesta raó, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar així l’aplicació del tractament més eficaç. A banda, es recomana que si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica tot i que no presentin encara símptomes d’intoxicació.
Consells i recomanacions
A Catalunya, es poden trobar moltes espècies comestibles però també n'hi ha un centenar que són tòxiques i fins i tot mortals. Els nous coneixements científics sobre els bolets han evidenciat que bolets considerats tradicionalment com a comestibles han passat a ser considerats tòxics, com és el cas del Tricholoma equestre, conegut amb els noms de verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, seta de los caballeros).
No existeixen regles segures per distingir els bolets tòxics dels comestibles i l’única forma d’assegurar-se que un bolet és comestible, o no, és identificar correctament l’espècie i això només s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència en el camp micològic.
Com a principals mesures de prevenció, el Departament de Salut promou els consells per a la recol·lecció i el consum de bolets següents:
· Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l’agafeu mai i encara menys us el mengeu.
· Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s’han començat a descompondre o els que siguin florits, amarats d’aigua o que s’hagin gelat durant la nit.
· Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l’ornamentació i això us podria confondre.
· Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació.
· Conserveu-los preferentment al frigorífic.
· Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament, i preferiblement cuits, perquè alguns bolets són comestibles quan s’han cuinat però poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
· Es recomana el consum moderat de bolets, preferentment com a acompanyament perquè la majoria no són de digestió fàcil.
Per a més informació: canalsalut.gencat.cat