
El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, i Cristina Domingo, de la Xarxa ACTIVES, han presentat l’acte al Pati Manning de la Casa de la Caritat. Segons el director, la cooperació catalana té un valor afegit en l’àmbit de la salut com és la lluita contra la malària, la Sida o el Chagas i ha destacat que promoure la igualtat de gènere és profundament transformador. La jornada també ha comptat amb la participació de persones expertes a nivell nacional i internacional com Graça Samo, directora del Forum Mulher, o Aminata Kebe, de l’Oficina subregional per a l’Àfrica occidental de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACDH).
L’objectiu de la jornada, organitzada en col·laboració amb l’Agència Espanyola de Cooperació i bàsicament dirigida al sector de la cooperació, és crear un espai de reflexió sobre els avenços i desafiaments de l’agenda d’eficàcia de l’ajut i la Declaració de París, especialment en dos sectors prioritaris per a la cooperació catalana com són l’igualtat de gènere i la salut. A més, s’ha aprofitat per presentar els resultats d’una sèrie d’informes que la Xarxa ACTIVES ha desenvolupat en 9 països africans, entre els que es troben Moçambic, Senegal i Mali.
La xarxa ACTIVES és una plataforma de 13 organitzacions que aposta per la igualtat de gènere, la salut y els drets humans, inclosos els associats a la sexualitat i a la reproducció. Entre altres coses treballa per acabar amb la mortalitat materna i per prevenir i tractar les malalties de transmissió sexual. Per assolir aquests objectius cal garantir l’educació de les nenes i eliminar totes les formes de violència de gènere i les pràctiques tradicionals que perjudiquen la salut. Així mateix, cal assegurar l’equitat en l’accés a la salut a través de sistemes públics d’atenció primària dotats de serveis i personal qualificat.