· Fins ara, més de 20.000 persones han obtingut els certificats acreditatius dels nivells 1 (bàsic) i 2 (mitjà)
· Amb l’activació del nivell 3 culmina el procés d’implantació de l’ACTIC, que es consolida com a eina eficaç per al foment d’un nou model d’economia basat en el coneixement
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa avui el procés d’inscripció a les proves per a l’obtenció del nivell 3 (avançat) de l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC). Aquest certificat permet demostrar la capacitació en TIC de qui el posseeix davant qualsevol empresa o administració pública.
Amb la posada en marxa efectiva d’aquest tercer nivell, que acredita la capacitat per innovar, compartir coneixements i donar suport en l'ús de les TIC, es completa el procés d’implementació de l’ACTIC, que va començar a finals del 2009 amb l’activació dels nivells 1 (bàsic) i 2 (mitjà).
Fins ara, ja són més de 20.000 les persones que han obtingut els certificats acreditatius dels nivells 1 i 2. Les proves d’avaluació s’han dut a terme mitjançant la col·laboració de prop de 300 centres d’arreu del territori català -el 50% dels quals són de carácter privat-.
Per inscriure’s a les proves del nivell avançat de l’ACTIC, cal enviar telemàticament la sol·licitud a través del portal www.actic.cat, on l’aspirant podrà escollir també el centre col·laborador on vol realitzar l’examen, així com la data i l’hora.
La inscripció per a l’obtenció del nivell avançat de l’ACTIC, està restringida a aquelles persones que ja han assolit el nivell mitjà. Aquest tercer nivell acredita un domini avançat de les TIC en àmbits específics d’aplicació, mentre que el mitjà ho fa a un nivell més general.
Concretament, l’aspirant al nivell avançat de l’ACTIC pot triar entre cinc competències i, per obtenir el certificat, ha d’aprovar-ne com a mínim dues. El certificat és acumulatiu, de manera que s’hi afegeixen les competències a mida que es van acreditant.
El caràcter especialitzat del nivell avançat de l’ACTIC pot ser molt útil a l’hora d’avaluar les aptituds d’una persona per ocupar un lloc de treball amb unes característiques específiques, ja que les diverses combinacions de les cinc competències a triar per l’aspirant permeten l’adaptació a les diferents necessitats de selecció de personal de les empreses i administracions públiques.
L’ACTIC s’inscriu dins de les polítiques d’impuls de la societat de la informació i el coneixement que du a terme la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, entre les quals les relacionades amb la formació hi tenen un paper fonamental.
En un context econòmic com l’actual, iniciatives com l’ACTIC prenen un especial protagonisme, ja que la capacitació digital esdevé essencial per fomentar un nou model d’economia basat en el coneixement i per ajudar els sectors laborals en crisi a reorientar-se professionalment.
En aquest sentit, és important que existeixi un estàndard avalat per l’Administració i dissenyat seguint el criteri de foment i avaluació de la competència que marquen les directrius dels organismes internacionals. D’aquesta manera, l’ACTIC esdevé una eina útil i eficaç tant per al treballador, que pot acreditar la seva competència digital davant un possible ocupador, com per a les empreses, que compten amb un instrument que els pot ajudar en els processos de selecció i promoció del personal.
Sobre l’ACTIC
L’ACTIC és un certificat expedit per la Generalitat de Catalunya que permet demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) davant qualsevol empresa o administració pública.
L’ACTIC esdevé una avaluació de la competència digital, és a dir, de l’aplicació dels coneixements, habilitats i actituds que es posseeixen en l’àmbit de les TIC per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per damunt del coneixement de programari concret. A més, incorpora continguts relacionats amb la cultura digital, les bones pràctiques i el civisme digital.
L’avaluació es fa mitjançant una prova de competència, que consisteix a respondre en un temps determinat diverses preguntes. Per fer aquesta avaluació, les competències estan dividides en diferents àmbits relacionats amb les tecnologies digitals, i depenent del nivell que s’assoleixi en cada àmbit, s’obté un certificat bàsic, mitjà o avançat.
Així, els tres nivells de l’ACTIC són:
• Nivell 1 (bàsic): domini elemental de les TIC. Usuari bàsic d’aquestes tecnologies, amb capacitat per conèixer i aplicar-les, que es pot considerar inclòs en la societat digital.
• Nivell 2 (mitjà): domini efectiu de les TIC en relació amb els àmbits generals d’aplicació. Usuari autònom i amb capacitat crítica sobre les TIC que actua amb efectivitat i adaptabilitat.
• Nivell 3 (avançat): domini avançat de les TIC en àmbits específics d’aplicació. Usuari amb capacitat per aprofitar al màxim les prestacions de les TIC, construir-ne usos alternatius i donar suport a altres persones en aquest àmbit.
Més informació sobre l’ACTIC a www.actic.cat