modificació codi consum

El Govern promou la modificació del Codi de Consum per augmentar les garanties dels consumidors de crèdits o préstecs hipotecaris

query_builder   4 octubre 2011 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern promou la modificació del Codi de Consum per augmentar les garanties dels consumidors de crèdits o préstecs hipotecaris

  • La proposta de nova regulació considera “abusius els interessos de demora dels creditors quan superin 2,5 vegades l’interès legal del diner”
 
  • El nou text ajudarà els consumidors a fer una elecció racional i responsable en la contractació de crèdits o préstecs
El Govern ha aprovat avui la memòria prèvia a l’inici de la tramitació de l’Avantprojecte de modificació de la Llei 22/2010, del Codi de Consum de Catalunya, amb l’objectiu d’augmentar les garanties dels consumidors de crèdits o préstecs hipotecaris i ajudar-los a fer una elecció racional i responsable en relació amb la contractació o no del crèdit o préstec. 
 
La reforma, que pretén augmentar la protecció del les persones consumidores de crèdits o deutes hipotecaris, implica una regulació del contingut de la publicitat, la informació precontractual, el deure d’anàlisi de solvència del consumidor i el deure de les entitats financeres i de crèdit, així com també del notari que hi intervé, de fer comprensible al consumidor les implicacions econòmiques i jurídiques de la transacció i, especialment, les conseqüències en cas d’impagament.
 
El nou text també possibilita que el deutor pugui comparar sempre –fins i tot en el moment de la publicitat– el crèdit hipotecari que se li ofereix amb altres productes semblants del mateix oferent i d’un tercer, de manera que sempre pugui ser conscient del cost total i dels riscos reals de l’oferta.
 
En la línia de la tendència europea, el text introdueix l’obligació de l’entitat financera (del prestamista) d’esbrinar la capacitat de repagament de la persona que vol demanar un crèdit, mitjançant una hipoteca (deutor hipotecari), fins al punt que si no l’arriba a comprovar no podrà concedir-li el préstec o crèdit en les condicions prefixades. Finalment, la reforma incorpora mesures per evitar clàusules abusives en perjudici del consumidor. Així, defineix quan es consideren abusius els interessos de demora i fixa aquest límit en 2,5 vegades l’interès legal del diner.
 
 
Augment de les execucions hipotecàries
 
Tal com va avançar el president de la Generalitat, Artur Mas, en el debat de política general del Parlament, la modificació de la normativa vol donar resposta a l’augment de la taxa d’execucions hipotecàries –especialment en l’adquisició de l’habitatge habitual– des de l’inici de la crisi financera mundial, l’any 2007. En paraules del cap de l’Executiu, “la Generalitat participa de manera activa en el debat sobre la modificació de la normativa hipotecària i de la regulació de la dació en pagament de l’habitatge, amb l’objectiu de regular, a Catalunya, un protocol d’actuació en el cas d’impaga­ment de les quotes hipotecàries que eviti la pèrdua de l’habitatge i el desnonament posterior”.
 
I és que la crisi econòmica i financera actual, així com l’increment de l’atur, han perjudicat greument un gran nombre de persones que travessen enormes dificultats econòmiques a causa del seu nivell d’endeutament. Moltes persones deutores de crèdits i préstecs hipotecaris atorgats per a l’adquisició del seu habitatge no poden fer front al pagament del deute i es veuen abocades a la pèrdua de l’habitatge. L’augment de les execucions hipotecàries i el desnonament de les persones titulars per l’execució judicial alerta de la delicada situació en què es troben moltes economies domèstiques, fet que exigeix la intervenció dels poders públics en l’adopció de mesures de caràcter imminent adreçades a intentar pal·liar, en la mesura del possible, aquestes situacions tan delicades i a prevenir que, en el futur, se’n puguin donar de noves.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined