Ajuts gestió forestal

El Govern destinarà més de 12 milions a la gestió dels boscos

query_builder   4 octubre 2011 14:49

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà més de 12 milions a la gestió dels boscos

  • El Consell Executiu ha aprovat dues convocatòries de subvencions per a treballs de gestió forestal sostenible, recuperació de danys per catàstrofes naturals i prevenció d’incendis
 
  • El Govern pretén donar una nova dimensió a la política forestal, per garantir la preservació dels boscos i la seva rendibilitat econòmica
El Govern de la Generalitat destinarà 12,4 milions d’euros a la gestió forestal sostenible, amb l’objectiu de garantir la preservació dels boscos i la seva rendibilitat econòmica. El Consell Executiu ha donat llum verd a dues convocatòries de subvencions que es destinaran a treballs de gestió forestal sostenible, recuperació de danys per catàstrofes naturals i prevenció d’incendis. Els ajuts s’adrecen a propietaris privats, ens locals i institucions sense finalitat de lucre i són de caràcter pluriennal, a desenvolupar fins l’any 2013. D’aquesta manera, es garanteix també el manteniment dels llocs de treball i la continuïtat de les tasques forestals iniciades.
 
El Govern de la Generalitat vol donar una nova dimensió a la política forestal per garantir un bon aprofitament econòmic dels boscos, que ha de ser compatible amb la seva preservació. I és que són una font important de riquesa i de llocs de treball que proporcionen, al mateix temps, nombrosos beneficis socials i ambientals. I la gestió forestal és la millor eina per evitar la deslocalització i l’abandonament del territori. A Catalunya el 60 per cent de la superfície és forestal.
 
Amb aquest objectiu el Consell Executiu ha aprovat dues convocatòries de subvencions, una destinada a ens locals i institucions sense finalitat de lucre (principalment agrupacions de Defensa Forestal) i l’altra a propietaris privats. 
 
6,2 milions per a zones afectades per nevades i incendis
 
La convocatòria destinada a ens locals i entitats sense ànim de lucre aprovada pel Govern és de 6,2 milions d’euros, dels quals 4,3 els aportarà el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i 1,9, el fons europeu FEADER. Cada beneficiari podrà percebre un màxim de 95.000 euros i les accions es podran desenvolupar fins al 2013, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013.
 
El paquet més important d’ajuts d’aquesta convocatòria, amb més de 3,7 milions d’euros, es destina a accions per recuperar zones afectades per les nevades i per incendis forestals anteriors, amb accions com la tallada de vegetació, el tractament de les restes i la pela de suro i pelagrí cremat. També es destinarà una part dels ajuts a la prevenció d’incendis, amb tasques com el tractament de restes vegetals vora camins, la reducció de la càrrega de combustible en la unitat de gestió o la diversificació de la vegetació amb plantació de noves espècies. Així mateix, les subvencions preveuen el finançament d’infraestructures, com la construcció de vials aptes per a vehicles d’extinció d’incendis, l’obertura de línies de defensa contra incendis forestals amb eliminació de restes in situ i en pista, la millora de vials aptes per a vehicles d’extinció d’incendis, i la construcció de punts de reserva d’aigua.
 
Els 2,5 milions restants es destinaran a la construcció del vials necessaris per a la gestió forestal sostenible i a la construcció d’obra civil o de bioenginyeria. També es destinaran a treballs silvícoles, com l’aclarida, la tallada selectiva i el tractament de restes vegetals vora camins, la selecció de tanys, l’estassada de sotabosc, les podes de formació i podes de qualitat, el despelagrinatge de suro, pela de suro de reduïda qualitat i ratllat de suro, el tractament fitosanitari per la lleva del suro, tractament de restes vegetals vora camins o la unitat de gestió o el desembosc amb cable aeri i/o tracció animal.
 
Ajuts als propietaris privats
 
A través del Centre de la Propietat Privada, el Departament d’Agricultura també obrirà la convocatòria dels ajuts a la gestió forestal sostenible per a propietaris privats per un import de 6,2 milions d’euros. Els ajuts, amb els quals es vol donar suport a la gestió sostenible en finques forestals de titularitat privada, van dirigits a les persones físiques i jurídiques i agrupacions sense personalitat jurídica propietàries de terrenys forestals de titularitat privada. També a associacions de propietaris de terrenys forestals de titularitat privada legalment constituïdes i inscrites al registre corresponent.
 
Les actuacions subvencionables mitjançant la convocatòria són: la millora d’infraestructures, actuacions de millora silvícola en general i també en suredes i reforestacions; actuacions de recuperació del potencial forestal i de prevenció d’incendis forestals, mesures de diversificació de l’economia rural i concretament per a la plantació d’espècies micorizades pel conreu de la tòfona.
 
L’Any Internacional dels Boscos
 
A través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Govern està adherit a l’Any Internacional dels Boscos 2011. Es tracta d’una iniciativa de caràcter mundial impulsada per les Nacions Unides per sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància de la gestió sostenible i de la conservació dels boscos. Constitueix a més una oportunitat excel·lent per conèixer la realitat forestal del país i prendre consciència de les funcions que desenvolupen els boscos i els esforços necessaris per mantenir-los.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined