• Es tracta d’un film premiat en festivals de referència i que no ha arribat mai a les sales comercials del nostre país
  • El director de la pel·lícula participarà en l’acte de presentació del film
Fotograma de la pel·lícula
Demà, 5 d’octubre, la Filmoteca de Catalunya estrenarà la pel·lícula 20 sigarette (2010), del director italià Aureliano Amadei. El film no s'ha projectat mai a Catalunya i ara s’estrena gràcies a la iniciativa que impulsa la Federació Catalana de Cineclubs “Per estrenar”, un circuit per a títols inèdits, premiats en festivals de referència i que no han arribat mai a les sales comercials catalanes. El director de la pel·lícula, Aureliano Amadei, serà en l’acte de presentació de la pel·lícula, que tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya a les 19.30 hores.
 
20 sigarette ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals, quatre premis David de Donatello, que concedeix l'Acadèmia de Cinema d'Itàlia, -inclosos el de millor òpera prima i el de millor actor-; el premi del Públic al Festival REC de Tarragona d’enguany; i el premi Controcampo del Festival de Venècia del 2010.
 
La pel·lícula tracta sobre l'absurditat de la guerra i l'engany de la política contemporània. El film té caràcter autobiogràfic. L’acció transcorre a la missió de pau italiana a l'Iraq, en la qual el novembre de 2003 Aureliano Amadei, director de la pel·lícula, va perdre una cama en un atemptat. Construïda al voltant de l'esgarrifosa seqüència de l'atac, la pel·lícula indaga, sense dogmatisme i amb sentit de l'humor, en la inutilitat de la guerra, els diversos significats de la paraula «heroi» i el paper que juguen els polítics i els mitjans de comunicació en els conflictes bèl·lics.

El director
Aureliano Amadei va néixer a Roma el 1975. Va debutar com a actor amb cinc anys a la pel·lícula Progetti di Allegria, de Vittorio de Sisti. Va estudiar art dramàtic a l'acadèmia Webber Douglas, de Londres, i va treballar com a actor al Globe Theatre. L'any 2001 debuta com a director teatral amb l'espectacle Unamunda, finalista al Festival de Cremona. Ha realitzat diversos documentals i el 2005 va coescriure amb Francesco Trento el llibre Venti sigarette a Nassirya, obra que ell mateix ha adaptat en el seu primer treball com a director de cinema.