L'Institut Català del Sòl (INCASÒL), en el marc de l'acord entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el de Cultura, ha iniciat el procés de licitació d'obres per restaurar el castell de Palau de Bagà, al Berguedà; i ha adjudicat les obres de conservació del centre cívic Cal Gallifa de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages; la rehabilitació de l'església romànica d'Agramunt, a l'Urgell, i la consolidació de l'església de Santa Maria de Vilamur de Soriguera, al Pallars Sobirà.

Aquestes intervencions s'inscriuen en el protocol de col·laboració entre els departaments de Cultura, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. Les obres disposen d'un pressupost de 1,10 milions d'euros.

 

Els interessats a executar l'actuació de Bagà tenen de termini fins al 3 de desembre per presentar les seves ofertes. L'obertura de pliques tindrà lloc el dia 12 de desembre.

 

 

LICITACIÓ

 

Bagà - Restauració del castell de Palau

 

Pressupost de licitació - 360.606 euros

Termini d'execució - 12 mesos

 

L'actuació té per objecte dur a terme la reparació de la coberta i els diferents elements que afecten l'estructura de l'edifici. L'edifici, situat al carrer de Pujada de Palau, s/n, té un ús d'equipament cultural de l'Ajuntament de Bagà. Està construït en diferents fases. Les parets són de pedra i tapial. A la planta baixa es mantenen les voltes de canó; a la primera, els forjats de fusta, i les cobertes són de teula àrab.

 

La intervenció de l'Incasòl preveu actuacions exteriors, com ara la impermeabilització de les cobertes, façanes i obertures; la revisió i consolidació dels revestiments, així com la consolidació de coronaments dels murs i de les ruïnes de la muralla. A l'interior, es repararan les esquerdes i fissures, es restauraran les partes i els sostres, i es renovaran la fusteria i els paviments.

 

L'obra es basa en un projecte de l'arquitecte Xavier Guitart i els promotors són l'Ajuntament de Bagà, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural. L'Ajuntament de Bagà i l'Incasòl finançaran l'actuació a parts iguals.

 

El castell de Palau és una construcció de l'edat mitjana, ja esmentada l'any 1243, amb ampliacions del segle XVIII. La planta noble de l'edifici conté importants pintures murals neoclàssiques de caire civil dels segles XVIII-XIX. El Palau va ser declarat bé d'interès cultural (BIC) i es va incloure en el Catàleg de monuments i conjunts històrics artístics de Catalunya i bé cultural d'interès nacional.

 

 

ADJUDICACIONS

 

Sant Joan de Vilatorrada - Conservació del centre cívic Cal Gallifa (2a fase)

 

Pressupost d'adjudicació - 480.520 euros

Termini d'execució - 8 mesos

 

L'actuació se centra en la segona fase de millora i conservació de l'antiga fàbrica Cal Gallifa com a equipament municipal destinat a ús públic.

 

L'estructura arquitectònica de Cal Gallifa és un conglomerat entre present i passat, on conviuen elements antics com l'estructura i nau de la fàbrica, amb elements moderns com els accessos, o el nucli de comunicació vertical de la façana sud.

 

Actualment, la façana nord resta com a espai inaccessible al públic i es troba en un alt grau de degradació i sense urbanitzar.

 

La rehabilitació preveu l'enderroc d'elements annexos que menystenen l'edifici. Es pintarà la totalitat de la nau i s'ampliarà l'edifici actual amb l'addició d'un nou volum per permetre ampliar el programa del centre cívic. En aquest nou local es traslladarà el servei de ludoteca.

 

L'obra es basa en un projecte de l'arquitecte Ferran Pelegrina i els promotors són l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge i l'Institut Català del Sòl, dins del programa Reviure les velles ciutats. L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada finançarà el 62% de l'actuació, i l'Incasòl, el 38% restant.

 

La fàbrica Cal Gallifa és un edifici emblemàtic del municipi, representatiu d'una important època històrica de desenvolupament de Sant Joan de Vilatorrada. Es tracta d'un edifici aïllat d'origen industrial tèxtil, construït a finals del segle XIX, estructurat en planta baixa i dues plantes pis.

 

La rehabilitació de l'edifici s'ha realitzat en diferents etapes. L'interior de la fàbrica, el va rehabilitar i subvencionar l'Ajuntament. I l'Incasòl, juntament amb el consistori, ja va desenvolupar una primera fase de conservació i millora de l'edifici els anys 2002 i 2003, amb la construcció del nucli de comunicacions verticals.

 

 

Agramunt - Restauració de l'església romànica

 

Pressupost d'adjudicació - 169.500 €

Termini d'execució -  6 mesos

 

L'actuació se centra en la restauració de l'interior de l'església d'Agramunt. Actualment, el paviment està format per lloses, làpides i morter de ciment amb importants desnivells que en dificulten l'ús. El cancell és de fusta, tant a la porta principal com a la porta nord. La capella del Socors té problemes d'humitat a la part baixa dels murs, la pintura està desdibuixada i el paviment s'ha malmès. Pel que fa a la il·luminació, la xarxa elèctrica existent és molt antiga i no compleix la normativa vigent.

 

El projecte de restauració preveu aixecar tot el paviment i tornar-lo a col·locar ben anivellat, aprofitant les peces que ho permetin i substituint-les per d'altres de noves quan sigui necessari. A la capella del Socors es rebaixarà i s'abrillantarà el paviment, es durà a terme un control d'humitats amb una nova ventilació, es pintarà la capella i es farà un nou tancament de vidre. Els cancells de fusta es canviaran per uns de vidre i alumini, tant a la porta principal com a la porta nord. Finalment, es farà la preinstal·lació elèctrica de tota l'església.

 

L'obra es basa en un projecte de l'arquitecte Josep Mora i els promotors són l'Ajuntament d'Agramunt, el Departament de Cultura i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural. L'Ajuntament d'Agramunt i l'Incasòl finançaran l'actuació a parts iguals.

 

L'església de Santa Maria d'Agramunt, construïda a mitjan segle XII, forma part de l'anomenada Escola de Lleida. Orientada est-oest, amb una portada al costat i la principal a l'oest, consta de tres naus, la central és més ampla i més alta. Durant els segles XVI i XVII es van afegir les capelles del Roser i del Socors, juntament amb la sagristia. Al segle XVIII, es van treure dos pilars de la nau central, propers a l'absis, per millorar la visibilitat de l'altar, i van ser restituïts en una restauració posterior. L'última troballa ha estat un refugi de la Guerra Civil, de l'any 1938, que passa per sota de la nau central.

 

 

 

Soriguera - Consolidació de l'església de Santa Maria de Vilamur

 

Pressupost d'adjudicació - 94.281 euros

Termini d'execució -  5 mesos

 

L'objectiu del projecte és definir i valorar les obres necessàries per dur a terme la restauració estructural de l'església i obrir una anàlisi de les diferents fases constructives. L'edifici té una estructura de murs de càrrega de pedra, voltes de maó, coberta amb estructura de fusta, una volta de mig punt enderrocada i arcs torals.

 

Actualment, la façana nord i oest estan parcialment esquerdades, igual que el contacte entre la façana sud i el paviment. A més, les voltes ceràmiques de l'època barroca estan deformades i pateixen alguns trencaments.

 

L'actuació millorarà la seguretat de l'interior de l'església i permetrà els estudis de l'evolució històrica i del comportament de les deformacions de l'estructura, amb la finalitat d'orientar les futures intervencions. Així, s'estintolaran totes les voltes modernes de maó que estan malmeses, es farà un mur de contenció per tota la façana nord per evitar més humitats i es desmuntaran parcialment les voltes que presentin algun perill.

 

L'obra es basa en un projecte dels arquitectes Melitó Camprubí i Núria Laplaza i els promotors són l'Ajuntament de Soriguera, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge i l'Institut Català del Sòl, dins el programa de l'1% Cultural. L'actuació disposa d'un pressupost global de 240.000 euros. El projecte que s'ha adjudicat actualment té un pressupost de 94.281 euros per executar les obres més immediates descrites anteriorment.

 

L'església de Santa Maria està situada al casc urbà del poble de Vilamur, al municipi de Soriguera, i està declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN) des del 1985. Les dades documentals sobre aquest edifici són escasses, això ha propiciat que els historiadors fessin algunes hipòtesis sobre l'evolució històrica de l'església.

 

Barcelona, 6 de novembre de 2007