La Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli; el Director General de la Fundació "la Caixa", Josep Francesc de Conrado; i el vicepresident de la Fundació Dieta Mediterrània, Francesc Sensat; han presentat avui aquest programa, en el qual s'han destinat més de 300.000 euros.
Els orígens del programa es remunten el 20 de març del 2006, quan el Departament de Salut i "la Caixa" van signar el Conveni per a la Realització d'Obres Socials, on ambdues entitats van acordar que el suport i ajuts es dedicarien principalment a promoure:
- L'atenció a col.lectius amb necessitats especials, sobretot l'atenció a persones en situació de dependència, gent gran, discapacitats, malalts i familiars.
- Activitats culturals, educatives i científiques
Entre els projectes als que ha donat suport "la Caixa" està el programa "Viure més i millor: alimentació saludable i activitat física" que es duu a terme als esplais de gent gran de la Fundació "la Caixa" a Catalunya i que executa la Fundació Dieta Mediterrània.
Aquest programa s'emmarca dins del Pla la promoció d'Activitat Física i Alimentació Saludable (PAAS) elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El PAAS proposa accions de promoció d'hàbits saludables en quatre grans àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. És a l'àmbit comunitari on es troba ubicat el programa "Viure més i millor" que avui es presenta.
És possible millorar els hàbits a qualsevol etapa de la vida. L'alimentació equilibrada i l'activitat física regular són importants per garantir un envelliment satisfactori i saludable, per mantenir les funcions i les capacitats, per desenvolupar actituds positives davant la pèrdua de funcions i, en definitiva, per afegir vida als anys i no només anys a la vida.
Les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística mostren que l'esperança de vida de la població catalana està per sobre dels 80 anys (80,5). Les projeccions demogràfiques indiquen que la proporció de persones de més 64 anys passarà del 16.9% l'any 2005 al 18.1% al 2015, any en el qual s'estima que quasi un milió i mig de persones estaran en aquest grup d'edat, per tant això justifica la importància de dur a terme accions de promoció de la salut adreçades a aquest nombrós col.lectiu.
D'altra banda, cal tenir en compte que tant el sedentarisme com una alimentació poc equilibrada incrementen l'aparició i desenvolupament de les malalties cròniques més freqüents que són la principal causa de morbimortalitat en els països desenvolupats, com són les malalties cardiovasculars, el càncer, l'obesitat, i la diabetis mellitus tipus 2.
Aquest grup de malalties, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), son causa d'un 60% del total de morts i d'un 47% de la càrrega de malaltia mundial. A Catalunya, segons dades de l'Enquesta de Salut 2006, el 22,5% de les dones i el 20,6% dels homes de més de més de 65 anys presenten obesitat. En el cas de l'activitat física habitual els percentatges de sedentarisme són, per als mateixos grups d'edat, del 37,4% pels homes i el 41,8% en les dones.
Desenvolupament del programa
Objectiu i metodologia
Millorar els coneixements, habilitats i actituds positives de la gent gran per tal de que pugui assolir una alimentació i un nivell d'activitat física saludables que ajudin a millorar la seva qualitat de vida.
TALLERS d'una durada de 6 hores, que s'han fet en 139 esplais de gent gran i està previst que es facin en els 50 casals restants en el pròxims mesos.
Àrees temàtiques dels tallers:
- Canvis propis de l'envelliment relacionats amb l'alimentació.
- Alimentació saludable (Fonaments en nutrició i alimentació, consideracions específiques de l'alimentació de la gent gran, mites i conceptes erronis, i consells sobre compra, conservació i cuinat d'aliments).
- Activitat física i salut (Fonaments sobre l'activitat física i salut, tipus d'activitat física més adequada segons possibilitats i preferències, què fer i què no fer per una activitat física saludable, mites i conceptes erronis, i activitats recomanades).
CONFERÈNCIES: s'han programat 4 conferències, de les quals ja s'han realitzat les 3 primeres.
- "Alimentació i gent gran" a càrrec de Ramon Segura, catedràtic de Fisiologia (professor emèrit) de la Universitat de Barcelona.
- 22 març a les 17h al Centre Social i Cultural de Tarragona
- 7 novembre a les 17h al Centre Social i Cultural de Lleida
- "Estils de vida. Receptes d'exercici físic per a totes les edats" a càrrec de Carles Vallbona, professor de Medicina Familiar i Comunitària del Baylor College of Medicine de Houston (Texas, EUA), President del Consell Assessor sobre l'Activitat Física i al Promoció de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
- 12 de març a les 17h a l'Auditori Narcís Carreras de Girona
- 10 d'octubre a les 17h a CaixaForum Barcelona
Cobertura del programa
A data d'avui, 4.725 persones han gaudit dels tallers i 1.005 persones han assistit a les conferències: 5.730 participants totals en les activitats fins ara realitzades.
Materials
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Dieta Mediterrània han editat, amb la col.laboració de la Fundació "la Caixa", un Manual que s'ha entregat a tots els participants dels tallers juntament amb un Podòmetre. Fins al moment actual s'han repartit 4.725 manuals i 4.725 podòmetres.
Balanç de les activitats realitzades fins al 7 de novembre del 2007
Activitats Realitzades Pendents
Tallers 139 50
Conferències 3 1