El Centre d’Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB) acull durant els dies 20 i 21 d’octubre les jornades “Dones construint pau”, organitzades per Cooperacció, Entrepobles i la Lliga dels Drets dels Pobles amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, ha participat a l’acte d’inauguració i ha destacat la importància de continuar fent esforços per eradicar la violència contra les dones, tant la violència física com altres tipus de violència.Alhora ha destacat el compromís de la cooperació que es fa des de Catalunya amb l’apoderament de les dones i l’equitat de gènere, un dels objectius més transformadors i revolucionaris. En aquest sentit, l’objectiu de les jornades és obrir un espai de debat sobre el paper de les dones en països que pateixen conflictes i facilitar l’intercanvi d’experiències que permeti millorar la seva incidència en favor de la pau. La conferència inaugural, que porta per títol “Intervencions de les Nacions Unides en la lluita per eliminar totes les formes de violència contra les dones: oportunitats i reptes”, la imparteix Rashida Manjoo, Relatora Especial de les Nacions Unides sobre la violència contra les dones.
 
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament dóna suport des de l’any 2006 a les actuacions de la Relatora, ja que el seu mandat coincideix amb objectius del Pla director de cooperació al desenvolupament de la Generalitat. Aquest suport és fonamental ja que les Relatores no compten amb gaires recursos per realitzar les seves tasques.
 
El principal encàrrec de Rashida Manjoo, que forma part de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides sobre Drets Humans, és el de buscar i rebre informació sobre violència contra les dones, les seves causes i conseqüències, i respondre-hi de manera eficaç. La informació amb que treballa prové de governs, agències especialitzades, altres Relators i Relatores, i organitzacions intergovernamentals i no governamentals, incloses les organitzacions de dones. Amb les dades recollides, la Relatora recomana mesures i mitjans, a nivell nacional, regional i internacional, per eliminar la violència contra les dones, les seves causes i per corregir-ne les conseqüències. Alhora fa seguiment de les recomanacions als Estats i es coordina amb altres òrgans del sistema de Nacions Unides per tenir més impacte.
 
Els tallers i taules rodones d’aquestes jornades se centren en les situacions de violència (narcotràfic, “maras”, corrupció policial, violència masclista, etc) que pateixen Colòmbia, Guatemala i Mèxic. Les ponents provenen d’aquests països llatinoamericans i formen part d’organitzacions de defensa de les dones i dels drets humans.