El Govern aprova les aportacions de Catalunya a la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio + 20

ACORD DE GOVERN

El Govern aprova les aportacions de Catalunya a la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio + 20

query_builder   25 octubre 2011 15:59

event_note Nota de premsa

ACORD DE GOVERN

El Govern aprova les aportacions de Catalunya a la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio + 20

El Govern ha aprovat avui un document amb les dotze propostes de Catalunya per a l’elaboració de l’Esborrany Zero de la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio + 20, que serà el document de partida de les negociacions de la trobada que es farà l’any vinent a Rio de Janeiro.
 
D’acord amb els objectius de la Cimera, les anomenades autoritats subestatals, així com els estats membres de les Nacions Unides, entre d’altres, poden presentar tot tipus d’aportacions abans de l’1 de novembre de 2011.
 
Les aportacions de Catalunya sorgeixen no només des del Govern sinó també dels actors econòmics, socials, científics i d’altres ens governamentals a través d’un procés de reflexió i debat impulsat a l’entorn de Rio+20. Aquest procés ha culminat amb el document que el Govern ha aprovat avui.
 
Les dotze propostes són les següents:
 
1.    Reivindicar la necessitat de renovar el sistema de governança ambiental internacional i incorporar plenament una governança multinivell i multiactor (ciutadania, organitzacions no governamentals, empreses, institucions públiques, sindicats, tercer sector, científics).
 
2.    Reclamar una major presència dels governs regionals i locals a les Nacions Unides.
3.    Reafirmar la importància de la territorialització del acords assolits i, en conseqüència, la necessitat de crear subsistemes de governança a escala regional.
 
4.    Posar de rellevància que l’educació per al desenvolupament constitueix una eina imprescindible en el nou marc de governança ambiental internacional, tant per a la transformació social al nord com per a l’eradicació de la pobresa i de les desigualtats al sud.
5.    Reiterar el suport a les Parts de les Nacions Unides perquè Rio+20 assenti les bases per transformar el model econòmic actual cap a una economia verda que contribueixi a avançar cap al desenvolupament sostenible, l’eradicació de la pobresa i el progrés de la humanitat.
 
6.    Encoratjar a les Parts de les Nacions Unides perquè en la Resolució de Rio+20 es reivindiqui la importància i es contribueixi a impulsar l’ocupació verda.
7.    Reivindicar la valorització del món rural i el seu encaix en el model d’economia verda.
 
8.    Constatar que Rio+20 ofereix una oportunitat per millorar la competitivitat i facilitar l’establiment de criteris de sostenibilitat en els instruments econòmics i fiscals.
9.    Reconèixer la necessitat d’avançar cap al desenvolupament de nous mecanismes col·laboratius entre el sector públic i privat.
 
10. Donar suport a l’establiment d’un acord internacional ambiciós en economia verda en el marc de Rio+20 a ratificar per les Parts de Nacions Unides.
11. Reivindicar, en coherència amb la UE, l’oportunitat i necessitat de desplegament dels fulls de ruta en economia verda a escala regional i local.
12. Considera essencial, dins del futur marc institucional per al desenvolupament sostenible, que els governs regionals i locals siguin incorporats amb ple reconeixement del seu caràcter governamental i que, per tant, puguin prendre part en processos de participació i acreditació propis dins de les Nacions Unides.
Per a Catalunya, la Cimera de Rio+20 hauria d’obrir les portes a reformar l’actual model de governança ambiental internacional, molt fragmentat i disfuncional. En aquest mateix sentit, Rio + 20 pot representar també una òptima oportunitat per enfortir el rol dels governs locals i regionals en polítiques de sostenibilitat ambiental.
La Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible l'any vinent a Rio de Janeiro s'ha batejat Rio +20 perquè és el 20è aniversari de la Cimera de la Terra celebrada en aquesta ciutat el 1992. L’objectiu de la cita 2012 és assolir acords globals ambiciosos en la reducció de la pobresa i la millora del benestar de les generacions futures.

1  

Fitxers adjunts

Document d'aportacions

Document d'aportacions
PDF | 119

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined